Syngenta aandeelhouders keuren Chemchina overname goed

Meer dan 80% van de Syngenta aandeelhouders hebben de 43 miljard dollar kostende overname door China National Chemical Corp. alias ChemChina goedgekeurd. Daarmee is de weg vrij voor de grootste Chinese internationale overname ooit. De eerste uitbetaling is gepland voor 18 mei.

ChemChina + Syngenta?De overname werd al in februari vorig jaar aangekondigd. Om te slagen, moesten niet enkel vele landen en de EU hun goedkeuring geven. Ook moest minstens 67% van de aandeelhouders de overname goedkeuren. Volgens een persmededeling van ChemChina vrijdag werd de deal goedgekeurd door 80 % van de aandeelhouders. Deze krijgen voor een aandeel dat vorig jaar 405 Zwitserse franc waard was, 465 franc uitbetaald. De eerste uitbetaling volgt op 18 mei.
ChemChina is van plan de Syngenta aandelen op gepaste tijd van de beurs in Zwitserland en de VS te halen. Het afsluiten van de overeenkomst helpt ChemChina een van de grootste leveranciers te worden van pesticiden en andere gewasverzorgende chemicaliën. Toch blijft het landschap vrij concurrentieel door het samengaan van Dow Chemical Co’s met DuPont en doordat Bayer Monsanto kocht. BASF en Syngenta hebben bijgevolg sterke concurrenten gekregen.

Verwachting

Logisch is dat ChemChina de grote ervaring en hulpbronnen van Syngenta qua IP, risicocontrole en milieumanagement naar de wereldwijde markten brengt. Omgekeerd zal Syngenta zijn producten op de grote Chinese markt kwijt kunnen. Volgens onderzoeker Xu Hongcai bij het China Center for International Economic Exchanges kan enkel een grotere schaal van de Chinese pesticiden nijverheid de lage winstmarges verbeteren. De regering hoopt op structurele verbeteringen in de landbouw sector waar een overaanbod is voor bepaalde producten terwijl andere ingevoerd moeten worden. De Chinese vertegenwoordiger Niu Dun bij de UN FAO zei over de deal dat hij een positief effect zou hebben op het verbeteren van de Chinese capaciteit qua productie van graan en voedsel, het uitbouwen van de aanbodketen en de verwerking.
Syngenta telt 28.000 arbeidskrachten in meer dan 90 landen en regio’s. Tijdens het eerste kwartaal daalde de omzet met 1% op jaarbasis tot 3,7 miljard dollar. ChemChina met hoofdzetel in Beijing is actief in 150 landen en regio’s. Het verwierf ook negen bedrijven in Frankrijk, het VK, Israël, Italië en Duitsland.
De Financial Times meent te weten dat de Chinese overheid aanstuurt op de fusering van ChemChina met concurrent Sinochem: hieruit zou ‘s werelds grootste chemisch bedrijf ontstaan met een omzet van meer dan 100 miljard $.
Bron: China Daily, FT

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Syngenta aandeelhouders keuren Chemchina overname goed

  1. De fusies tussen de reuzen lijken me eerder te leiden tot oligopolie in plaats van gezonde concurrentie. Om te verhinderen dat China van twee of drie multinationals afhankelijk wordt is deze deal daarom zeer belangrijk. Bovendien is Syngenta een grote speler in gentechnologie. Ook op dit gebied doorbreekt China met deze overname de afhankelijkheid van spelers zoals Monsanto.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *