Syrië: het Chinese standpunt in hun eigen woordenVN in Turkije over Syrische kinderen

VN in Turkije over Syrische kinderen

China publiceert een standpunt over het gebruik van chemische wapens in Syrië, het onderzoek ter zake van de VN en over hoe het nu verder moet.

Vandaag werd aan de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Hong Lei gevraagd naar het commentaar van China op de recente gebeurtenissen in Syrië en of de regering het VN-onderzoek steunt. Het antwoord staat op de officiële website van het ministerie. “China is ‘resoluut gekant’ tegen elk gebruik van chemische wapens in Syrië, door welke partij ook. China steunt het feit dat het VN-secretariaat naar het incident een onafhankelijk, objectief, onpartijdig en professioneel onderzoek instelt, met betrekking tot de gedane beweringen en in overeenstemming met de betreffende VN-resoluties. Een team van wapeninspecteurs is naar Syrië gegaan en China hoopt dat het team grondig overleg zal plegen met de Syrische regering, met het doel het onderzoek te laten doorgaan. Voordat de onderzoekers vaststellen wat er echt is gebeurd, horen alle partijen zich te onthouden van voorbarige oordelen over het resultaat. De huidige situatie laat nogmaals zien hoe belangrijk en urgent het is dat er een politieke oplossing komt voor het Syrische vraagstuk. China roept alle belanghebbende partijen op om zich samen in te spannen opdat de conferentie ‘Genève 2’ over Syrië zo spoedig mogelijk van start kan gaan en een veelomvattend proces van politieke overgang kan op gang brengen.”

De grootste krant van Ierland voegt daar de volgende opmerkelijke zin aan toe: ‘Moskou en Beijing hebben allebei hun veto uitgesproken tegen vroeger westerse pogingen om de VN straffen te laten opleggen aan de Syrische president Bashar al-Assad. China spant zich echter in te laten zien dat het geen partij trekt en het heeft er bij de Syrische regering op aangedrongen om met de oppositie te praten en stappen te ondernamen om tegemoet te komen aan eisen voor politieke verandering. China heeft ook gezegd dat er een overgangsregering moet worden gevormd’. In de berichtgeving door het persbureau Xinhua komt dat alles ook tot uiting. Analyses van het conflict van werkelijk alle kanten komen aan bod, in het nieuws, maar ook in het special report Syria http://www.xinhuanet.com/english/special/syria/ Dat brengt vandaag als prominentste bericht over Syrië de VN-conferentie in Turkije over 1 miljoen Syrische kind-vluchtelingen. (zie foto)

Bronnen: Xinhua, website ministerie van Buitenlandse Zaken http://www.fmprc.gov.cn/eng/default.shtml, Independent.ie

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *