Taiwanese chips-ingenieurs aangetrokken door Volksrepubliek

Meer dan 300 senior ingenieurs zijn dit jaar verhuisd naar Chinese chipproducenten waar ze de 1000 vervoegen die de vorige twee jaren al naar de Volksrepubliek zijn verhuisd. China lokt hen met aantrekkelijke voorwaarden want het wil koste wat het kost de technologische kloof qua chiptechnologie met de anderen dichten.

Het is bekend dat China meer buitenlandse chips invoert dan buitenlandse petroleum. De kwetsbaarheid werd nog duidelijker met het incident rond ZTE. De binnenlands vervaardigde chips vertegenwoordigen maar een vijfde van de binnenlandse vraag. Met de Trump heffingen krijgen de Chinese chips bovendien nog een heffing van 25% opgelegd.
Al in 2014 startte de regering met een tegenoffensief door onder meer het opzetten met een Chips fonds van 22 miljard dollar. Doel is tegen 2025 om tot 40% in de eigen behoeften te kunnen voldoen.  Momenteel werken 400.000 professionals in de chips sector, nogal ver verwijderd van de 720.000 die tegen 2020 nodig zijn. Beijing trekt bijgevolg buitenlands talent aan met hoge salarissen, aantrekkelijke sociale voordelen en een goede positie. Hoewel China ook ingenieurs uit Zuid-Korea en Japan op het oog heeft, is het land het meest succesvol in Taiwan. De taal en cultuur zijn immers dezelfde.
Volgens de Taiwanese recruteerfirma H&L Management Consultants zijn dit jaar al 300 Taiwanese ingenieurs verhuisd naar het vasteland na de 1000 die sinds 2014 aangetrokken werden. Zegt Lin een van hen ‘Hier verdien ik op drie jaar even veel als in Taiwan op tien jaar tijd. Ik kan vlugger met pensioen’ Volgens vicevoorzitter Steve Wang van Novatek Microelectronics is het moeilijk de aanbiedingen van de Chinese concurrentie te evenaren. Zo biedt een Chinese werkgever zijn werknemer 40% vermindering op een appartement met 3 kamers op voorwaarde dat hij vijf jaar voor de firma werkt en dit naast een loonopslag van 50%. Een topman bij SiEn (QingDao) Integrated Circuits Company beweert dat een derde van zijn 120 nieuwe ingenieurs uit Taiwan komt. Zijn firma die geleid wordt door de SMIC-stichter Richard Chang, biedt de nieuw aangeworven werknemers ook vastgoed aan voor een lagere prijs en subsidies voor tweetalige scholen in Qingdao. Naar verluidt kennen de gerespecteerde Taiwanese chipfabrieken zo’n ernstige uitstroom dat ze op hun beurt hun personeel meer aantrekkelijke voorwaarden aanbieden.
Blijkt zelfs dat de voorbije twee jaren de arbeidskosten in Taiwan met 35% stegen terwijl de omzet maar 21% steeg, zo berekende Reuters op basis van 10 beursgenoteerde chipbedrijven. Vorig jaar overtroffen de chipbedrijven in de Volksrepubliek echter met een omzet van 31 miljard $ al hun collega’s uit Taiwan die 22 miljard realiseerden, zo blijkt uit cijfers van analist Mark Li bij Bernstein.  Hij denkt dat de strijd om de arbeidskrachten de kloof zal versterken. Omdat de Taiwanese bedrijven moeilijk qua geld kunnen wedijveren, leggen ze nu de klemtoon op de huiselijke of familiaire sfeer binnen het bedrijf. Benieuwd of dat werkt: voor velen is China het land van de hoop geworden.

Ander chipsnieuws

*Zo heeft het Taiwanese Foxconn met het Nederlandse NXP, dat gespecialiseerd is in chips voor de autosector een samenwerkingsakkoord afgesloten en dit met het oog op de Chinese markt. Steve Owen van Sales & marketing bij NXP Semiconductors verwacht voor de toekomst een verdrievoudiging van de waarde van chips in de auto en vindt de mogelijkheden vooral sterk in China. Eerder had het al overeenkomsten met zowel Baidu als net Alibaba.
*Volgens Semiconductor Equipment and Materials International (SEMI) zal dit jaar 16% van de chips wereldproductie in China verwezenlijkt worden en dit cijfer zou tegen 2020 tot 20% oplopen. Vooral de sector voor het ontwerpen van geïntegreerde schakelingen blijft de grootste subsector met een omzet van 31 miljard dollar in 2017. Terwijl tijdens de eerste fase van het Chipfonds het 20 miljard $ meekreeg, verwacht SEMI dat China voor de tweede fase 30 tot 30 miljard zou uittrekken. Momenteel staan 25 nieuwe bouwprojecten van fabrieken op stapel of zijn in uitvoering.
*Dat het China echt wel ernst is met het pushen van de halfgeleiders werd de afgelopen week nog maar eens bewezen doordat de stad Chongqing een Fonds met 7,3 miljard dollar opzet om de lokale chips sector te ondersteunen.
*De resultaten blijven evenmin uit. Huawei beweert de eerste 7 nanometer chip gelanceerd te hebben waarvan het Kirin 980 systeem 6,9 miljard transistors telt wat een dubbele verwerking van AI-apps garandeert. Daardoor zou Huawei voorliggen op Apple en Samsung. De Kirin 980 kan bijvoorbeeld 4500 beelden per minuut herkennen, wat 120% meer is dan voorganger Kirin 970. Het maakwerk geschiedde wel door Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC)
Bronnen: Reuters, China Daily, Xinhua Nikkei, vipress

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *