Taiwanese TSMC centraal in de chips sector

Het Taiwanese TSMC vervaardigt niet enkel 57% van ’s werelds chips, ook in kwaliteit staat het op het punt Intel te overvleugelen door een chipsbakkerij met chipnodes van nauwelijks 7 nanometer. Speciaal is dat TSMC geen eigen merknaam heeft, maar wel chips vervaardigt voor merken als Qualcomm, Nvidia, en ook voor Chinese merken zoals Hisilicon of Spreadtrum.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) is Taiwans grootste onderneming. Ze is 200 miljard dollar waard en dat is het dubbele van Foxconns beursgenoteerd filiaal en nauwelijks 10 miljard minder dan PetroChina, het grootste Chinese oliebedrijf. Je kan TSMC vergelijken met Foxconn dat iPads en iPhones vervaardigt voor het merk Apple of pc’s voor verschillende computermerken. TSMC is gespecialiseerd in het vervaardigen van chips voor ontwerpers die niet over het geld beschikken voor een chipsfabriek want die kost al gauw 10 miljard dollar.
Dus produceert het voor andere merken, zowel Amerikaanse als Chinese  chip ontwerpers zonder chipfabriek. Momenteel controleert TSMC 57% van de chipsfabricatie. Volgens The Economist staat het bedrijf op het punt Intel te overvleugelen als ’s werelds meest geavanceerde chipsproducent. De nieuwe Taiwanese fabriek kan chips vervaardigen met nodes van 7 nanometer. Behalve 70% meer informatieverwerking per oppervlakte, gebruiken chips met kleinere nodes 60% minder energie en verhoogt de frequentie met 30%.

Nanjing eenheid

Deze fabriek heeft 20 miljard dollar gekost en Intel is nog niet toe aan deze graad van verfijning. De gespecialiseerde locaties zoals onderzoek en ontwikkeling blijven in Taiwan. Ook in de VS of in China heeft TSMC echter vestigingen. Nadat het in de Volksrepubliek eerder een fabriek had te Shanghai, opende de chipsbakker ook een nieuw filiaal te Nanjing. Hier bedroeg de investering 3 miljard dollar en deze kan 20.000 12-inch wafels bakken, maar wel met nodes van nog 16 nanometer. De eerste bestellingen gingen al de deur uit. TSMC beschikt anderzijds over 600 leveranciers wereldwijd.

Stichter

Stichter Morris Chang die 84 jaar wordt, trekt zich volgende maand terug en geeft de fakkel door aan de huidige twee co-CEOs. Chang werd in 1931 geboren in de Chinese kuststad Ningbo. In 1949 verhuisde hij naar de VS waar hij eerst aan de Harvard Universiteit studeerde, later aan het Massachusetts Institute of Technology. Hij trad in 1958 in dienst bij Texas Instruments waar hij 25 jaar bleef met onderweg nog een PhD van Stanford. Hij verliet als hoofd van de chips afdeling TI in 1983 en keerde terug naar Taiwan en stichtte er in 1987 TSMC. Daarvoor kreeg hij de volle steun van het lokale bestuur. Na drie decennia aan het hoofd gestaan te hebben, geeft hij nu de fakkel door.

En China

Hoe zich te positioneren tegenover ’s werelds grootste en dynamische markt wordt allicht de centrale vraag. De Chinese bedrijven voerden vorig jaar voor 260 miljard dollar chips in: dit is het dubbele van wat China besteedt aan olie invoer. Het land verbruikt immers 60% van ’s werelds halfgeleiders, maar vervaardigt er volgens PWC nauwelijks 16% zelf. In 2014 volgde een politiek om de Chinese chipsproducenten te steunen en in 2016 werd dit onderstreept met de stichting van het China Integrated Circuit Investment Fund dat 24 miljard dollar investeerde in een eigen Chinese chipsbakkerij in Wuhan. Deze eenheid wil tegen 2020 300.000 geheugenchips bouwen per maand en dit aantal tegen 2030 opdrijven tot 1 miljoen. Zo zou China van de vijfde bouwer van geheugenchips tot op de tweede plaats worden getild.
Dat TSMC technologisch een behoorlijke voorsprong heeft uitgebouwd, heeft onder meer te maken het het feit dat bijvoorbeeld vorig jaar 3 miljard dollar of 8% van de omzet besteed werd aan onderzoek en ontwikkeling. Een sterkte ligt ook in het feit dat het zoals Intel computerprocessors vervaardigt evenals smartphonechips zoals Samsung. De grote vraag is wellicht wat staat er te gebeuren, nu ZTE geen chips meer mag gebruiken van Qualcomm en Intel. Het is vermetel te veronderstellen dat deze gewoon zouden vervangen worden door Taiwanese chips. Vooreerst veronderstelt het maken van chips een langdurige nauwe band tussen ontwerper en producent. Volgens kleinere concurrent GlobalFoundries verhoogt TSMC doelbewust de kosten, gebruikt het loyaliteitsafslag, exclusiviteitsclausules en straffen. Het worden waarschijnlijk moeilijke onderhandelingen tussen ZTE en de nieuwe TSMC-leiding.
Voor de onmiddellijke toekomst vreest Morris Chang in de klappen van de handelsoorlog te zullen delen. Vanuit Taiwan levert hij de helft van de chips voor de iPhone. Gezien China sterk betrokken is in het productienetwerk weet hij niet hoe de zaken zullen evolueren zei hij aan de Financial Times
Bronnen: Week In China, The Economist, Forbes, EETimes, bgr.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *