Technologieminister verdacht van corruptie (upd)

De anti-corruptie waakhond Central Commission for Discipline Inspection (CCDI) heeft bekend gemaakt een onderzoek te voeren tegen Xiao Yaqing de minister voor Industrie en IT die voordien al belangrijke functies bekleedde. Ook in de buurt van het grote chipfonds worden toplui in verdenking gesteld.

Xiao Yaging (Foto CGTN Screenshot WEForum ) Disclaimer

De anti-corruptie waakhond CCDI onthulde woensdag een onderzoek te voeren tegen twee personen omdat ze verdacht worden van ‘inbreuken tegen wet of discipline’ waarmee meestal corruptie bedoeld wordt. Meest verrassend is ongetwijfeld het onderzoek tegen minister van Industrie en IT Xiao Yaqing. Hij leidde sinds 2021 het ministerie dat probeert qua technologie minder afhankelijk te worden van het buitenland. De minister superviseert de vergunning van nieuwe technologieën, elektrische auto’s, 5G en 6G. Van opleiding is Xiao ingenieur en hij werkte in verschillende ondernemingen te Harbin en Chongqing.

In februari 2009 werd hij benoemd tot plaatsvervangend secretaris-generaal van de regering. In januari 2016 volgde de functie van directeur bij de commissie voor staatsondernemingen SASAC waar hij tot mei 2019 werkzaam was.  Daarna werd hij benoemd tot directeur van de staatsadministratie voor marktregulering. Allemaal zwaar wegende functies dus. In juli 2020 werd hij aangesteld als partijsecretaris van het ministerie van Industrie en Informatietechnologie en bekleedde de functie van minister sinds augustus 2021. Hij was ook volwaardig lid van het Centraal Comité. Eigenaardig was al dat zijn naam niet stond op de lijst van afgevaardigden die het komend partijcongres zouden bijwonen.

De CCDI maakte woensdag nog bekend dat ook een onderzoek loopt tegen voormalig CEO van China Everbright een financieel conglomeraat dat in Hongkong beursgenoteerd is. De 54 jarige nam in 2019 ontslag bij Everbright en was voorzitter van de Hua Jing Society een eliteclub voor invloedrijke Chinezen. De laatste golf in de anti-corruptie campagne was gericht tegen corruptie in de financiële wereld. Feit is dat de twee laatste verdachten in de campagne tegen corruptie geen ‘vliegen’ zijn, maar wel ‘tijgers’. In Changchun staat overigens een andere ‘tijger’ terecht namelijk voormalig onderminister van Politie Fu Zhenghua. Hij wordt beschuldigt van het aannemen van meer dan 100 miljoen yuan smeergeld en van het verbergen van misdaden begaan door zijn broer.

Chips

Als klap op de vuurpijl meldt Caixin dat na Lu Jun nu ook tegen voormalig voorzitter Ding Wenwu van het groot chipfonds een onderzoek loopt wegens corruptie. De 60 jarige Ding stond aan het hoofd van het China Integrated Circuit Industry Investment Fund sinds zijn oprichting in 2014. Daarnaast zou ook tegen het voormalig hoofd van Tsinghua Unigroup een onderzoek lopen. Er wordt niet gezegd dat beide onderzoeken al of niet met elkaar verband houden. Het was onder Zhao dat Tsinghua Unigroup een agressieve aankoopcampagne op gang kwam die uiteindelijk zou leiden tot het bijna failliet van de groep. Pas recent heeft een nieuwe eigenaar Tsinghua Unigroup overgenomen.

Bronnen SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *