Xi waarschuwt Biden niet met vuur te spelen i.v.m. Taiwan

Tijdens het meer dan twee uur durend vijfde gesprek tussen de presidenten Xi Jinping en Joe Biden heeft de Chinese president zijn VS collega naar aanleiding van het gepland bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan gewaarschuwd niet met vuur te spelen. Het gesprek wordt door beide kanten als positief ervaren.

Foto fmprc.gov.cn/ Xinhua Disclaimer

De Chinese en Amerikaanse presidenten hebben elkaar voor de vijfde maal via een videoverbinding gesproken sinds Biden president werd. Xi stelde vast dat in turbulente tijden van verandering de tekorten qua ontwikkeling en veiligheid groot dreigen te worden. ‘China en de VS zouden de leiding moeten nemen bij het handhaven van wereldvrede en veiligheid en bij het bevorderen van mondiale ontwikkeling en welvaart’ aldus Xi. De vele uitdagingen erkennend van de wereldeconomie onderstreepte Xi de noodzaak voor China en de VS om te blijven communiceren over belangrijke kwesties zoals het coördineren van macro-economisch beleid, het stabiel houden van de wereldwijde industriële en toeleveringsketens en het beschermen van de wereldwijde energie- en voedselzekerheid. ‘Pogingen om toeleveringsketens te ontkoppelen of te verbreken, zouden de VS economie niet helpen stimuleren maar zouden de wereldeconomie enkel meer kwetsbaar maken’, aldus nog Xi. Hij vond dat de twee partijen moeten werken aan de-escalatie van regionale hotspots, de wereld zo snel mogelijk van COVID-19 moeten helpen, het risico op stagflatie en recessie verminderen en het internationale systeem beschermen met de Verenigde Naties als kern. Xi vertelde Biden ook dat Washingtons beoordeling dat ‘China de grootste uitdaging op lange termijn vormt voor de VS’, een verkeerde perceptie was van de bilaterale relatie en een verkeerde lezing van de Chinese ontwikkeling.

Biden

Omdat voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi van plan is Taiwan te bezoeken, had Xi het in bedekte termen over dit bezoek dat in China ervaren wordt als een externe inmenging in Chinese interne kwesties. Xi waarschuwde Biden niet ‘met vuur te spelen, want zij die dit doen zullen er door omkomen’.

President Biden zei van zijn kant dat de wereld zich op een kritiek moment bevindt, eraan toevoegend dat de samenwerking tussen de VS en China niet alleen de inwoners van de twee landen, maar ook de mensen van alle landen ten goede komt. De Verenigde Staten hopen een open communicatielijn met China te behouden om het wederzijds begrip te vergroten en misvatting en misrekening te voorkomen. Ze zullen samenwerken met China waar de belangen van de twee landen op één lijn liggen en tegelijkertijd de verschillen goed beheren, verklaarde hij. De VS president herhaalde dat het één-China beleid van de Verenigde Staten niet is veranderd en niet zal veranderen en dat de VS de “onafhankelijkheid van Taiwan” niet steunen.

De twee hadden het ook over Oekraïne maar niet over de Zuid-Chinese zee. Beide presidenten beschouwden hun oproep als openhartig en diepgaand. Op het ogenblik dat het gesprek startte, werd bekend dat de VS-economie voor het tweede kwartaal op rij kromp waardoor het land zich in een recessie bevindt. In die omstandigheden is het beter zich met de concurrentie te verstaan dan er mee overhoop te liggen. Naar verluidt zou de administratie Biden er aan denken om enkele heffingen die het toenmalige Trump bewind instelde op Chinese goederen te laten vallen om de inflatie te bestrijden. Het zou om minder belangrijke producten gaan.

Bron: Peoples Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *