Technologische vooruitgang voor groene elektriciteit

De krachtigste windmolen ter wereld wordt momenteel offshore geïnstalleerd in Fujian. En het elektriciteitsnet van Shanghai krijgt een nieuw type wisselrichter ; dat vergemakkelijkt de aanvoer van groene gelijkstroom uit centraal en westelijk China.

Nanqiao wisselrichter Foto: China Daily Disclaimer

Nabij de kust van Pingtian in de provincie Fujian wordt deze week de krachtigste windturbine ooit gebouwd. De in China ontworpen windmolen heeft een capaciteit van 16 megawatt. Ter vergelijking: een grote thermische elektriciteitscentrale haalt 500 MW, een kernreactor 1.000 MW.
De turbine zal naar schatting 66 miljoen kWh elektriciteit per jaar produceren, genoeg om 36.000 gezinnen te bedienen.
De wieken van de molen hebben een lengte van 123 meter, de langste die in China geïnstalleerd zijn. De totale hoogte is 275 meter. De draaicirkel van de wieken heeft ongeveer de oppervlakte van zeven voetbalvelden. De installatie staat 35 km buiten de kust, in een waterdiepte van 40 meter.

In januari maakte wattisduurzaam.nl melding van de bouw van een turbine met een diameter van 260 meter en een capaciteit van 18 MW, door CSSC HaiZhuang. Het is echter niet duidelijk of het om een project of een reële installatie ging.

De Haliade turbine van GE, geïnstalleerd op de Maasvlakte in Rotterdam was tot nu de hoogste ter wereld met 260 meter en een capaciteit van ‘slechts’ 12 MW.

Meer zekerheid van groene elektriciteit voor Shanghai

De eerste 500.000 volt gelijkstroomlijn tussen de Gezhouba dam op Yangtze en het omvormingscentrum Nanqiao in Shanghai is operationeel. Nanqiao was in 1989 gebouwd met buitenlandse technologie om elektriciteit te ontvangen van de dam. Het kreeg nu een grondige upgrade, met Chinese technologie. De nieuwe installatie kan gelijkstroom ontvangen en daardoor zijn er minder verliezen op het transport.

Het opvallendste aan de upgrade is de installatie van een eerste in China ontworpen gestuurde lijncommutatiewisselrichter die de omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom regelt. Klassieke lijncommutatiewisselrichters zijn gevoelig aan storingen op het net. De gestuurde wisselrichter verhelpt dit euvel.

Bronnen: China Daily, tno.nl, wattisduurzaam.nl,

Print Friendly, PDF & Email