‘Tiktok kiest Oracle als partner’

Volgens Reuters gaat Tiktok in de VS scheep met Oracle als partner. Oracle zou de gegevens van Tiktok beheren en een partner worden van Bytedance dat dus eerder Tiktok herstructureert dan verkoopt. Het Microsoft bod wordt afgewezen, zij het dat General Atlantic en Sequoia ook als minderheidsaandeelhouder uitgenodigd worden in het nieuwe Tiktok.

De Trump deadline voor de verkoop van Tiktok valt morgen. Gisteren meldde Reuters dat eigenaar Bytedance in de overnamestrijd voor het bod van Oracle kiest. Als reden voor de gedwongen verkoop argumenteert de VS dat de gegevens van de dansende tieners in handen van de Chinese overheid zouden geraken. Onder de nieuwe ontwikkeling wordt Oracle de technologische partner van Bytedance die de gegevens van Tiktok zou beheren, aldus nog Reuters bronnen. Oracle is specialist in databanken en krijgt na de herstructurering eveneens een aandeel in de VS Tiktok operaties. Ook topfinanciers General Atlantic en Sequoia die zich verbonden hadden met Microsoft, krijgen een minderheidsaandeel. Aangenomen mag worden dat in deze herstructurering de algoritmen blijven zoals voordien. China vaardigde twee weken geleden uit dat de algoritmen die verkocht worden in het buitenland, ook onder de exportregeling vallen waarvoor een vergunning moet worden aangevraagd.

CFIUS

Het is nog onduidelijk of het Trump bewind dat vindt dat een VS technologisch bedrijf het controlerend aandeel in het bedrijf zou moeten bezitten, de deal zal goedkeuren. Vooral het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) volgt de besprekingen van nabij en minister Mnuchin heeft verklaard dat de instelling nog deze week een advies zal afleveren aan de president. Bytedance is van plan als precedent te verwijzen naar een overeenkomst twee jaar geleden toen CFIUS de overname goedkeurde door China Oceanwide Holdings Group van verzekeraar Genworth Financial. In deze deal mocht China Oceanwide een in de VS gebaseerde derde partij gebruiken om de gegevens van Genwords VS polishouders te beheren. Reuters meldt nog dat de huidige gegevens van Tiktok opgeslagen worden in de cloud van Google. De FT meent dat Oracle door de deal zijn cloud business wil opschroeven.

Zondag liet Microsoft weten dat het afgewezen werd door Bytedance. Walmart zei dat het geïnteresseerd blijft. Het is nu uitkijken naar de reactie van de Amerikaanse overheid op deze voor Bytedance gunstige herstructurering waarbij echter de algoritmen blijven. Als de VS de deal niet goedkeurt, riskeert Bytedance zijn algoritmen los te koppelen van de verkoop. Daarnaast is er nog het electoraal effect van 100 miljoen misnoegde tieners in het geval van een Tiktok verbod.

Volgens tweakers.net heeft Tiktok in Nederland 3,5 miljoen gebruikers en zijn er 2,2 miljoen in België. Dat schrijft emerce.nl op basis van cijfers van het bedrijf zelf. Gebruikers besteden gemiddeld een uur per dag in de app

Yahoo finance; SCMP; tweakers.net, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.