Topplanner verdacht van corruptie

Onderdirecteur Liu Tienan van de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie wordt ondervraagd over beschuldigingen van corruptie, zo meldt de website van het ministerie van supervisie. Het betreft de tweede hoog geplaatste persoon die aangepakt wordt sinds Xi Jinping de macht uitoefent.
Liu-TienanDe 59 jarige onderdirecteur van de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie is niet de eerste de beste. Van 1999 tot 2006 was hij directeur bij de opperste planinstantie, hij was teamleider bij de Groep die het noordoosten nieuw leven moet inblazen en hij leidde ook de verhuis van de hoofdstedelijke staalfabriek vooraleer hij van 2011 tot 2013 aan het hoofd stond van het Energiebestuur.
Al in december beschuldigde vice-hoofdredacteur  Luo Changping van Caijing Liu van meerdere overtredingen. Het had te maken met het bevoordeligen van zakenman Ni Ritao van wie hij verschillende malen geld zou ontvangen hebben in ruil voor leningen vanwege de banken. Het Energiebestuur reageerde op 6 december dat de beschuldigingen op niets steunden. Luo schreef eind januari op zijn blog dat het onderzoek tegen Liu al werd gestart. Feit is dat Liu sinds half december niet meer in het openbaar verscheen. Toch jaagde hij er in zijn 3 laatste maanden nog 50 projecten door.
Luo beloofde  dat hij geheel het “klokkenluiders” proces zal openbaar maken. De SCMP meent te weten dat Liu’s minnares achter de hele zaak zit nadat hun relatie brak. Zij zou ook de Liu’s academische thesis hebben geschreven. Het betreft de tweede grote vis die gevat wordt sinds het aantreden van de nieuwe machthebbers. De eerste met ministeriele status was de voormalige partijsecretaris uit Sichuan Li Chuncheng die op 13 december tegen de lamp liep.
De Communistische Partij maakte dinsdag bekend dat Liu uit zijn functies ontheven werd.
Bron: China Daily, SCMP, wantchinatimes
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *