Topprocessen vellen strenge straffen

Voormalig partijsecretaris Sun Zhengcai is op zijn proces te Tianjin tot levenslang veroordeeld wegens het aannemen voor in totaal 170 miljoen yuan aan steekpenningen. Anbang stichter Wu Xiaohui kreeg 18 jaar hechtenis wegens het frauduleus werven van 10 miljard dollar evenals voor verduistering.

Sun Zhengcai wie ooit getipt werd als één van de komende topleiders, werd vorige week tot levenslang veroordeeld voor omkoperij. Zijn val doet sterk denken aan deze van zijn voorganger Bo Xilai die ook partijsecretaris was te Chongqing. Het Tianjin No 1 Intermedia People ’s Court veroordeelde Sun voor het aannemen van 170 miljoen yuan steekpenningen ofwel rechtstreeks ofwel door ‘derde partijen’. Sun is voor het leven ook zijn burgerrechten ontnomen en zijn eigendommen en onwettelijke verworvenheden werden in beslag genomen. De 54 jarige Sun die schuldig pleitte, tekent geen beroep aan en aanvaardt berustend zijn straf. De hoeveelheid aan smeergeld verrechtvaardigde wel de doodstraf. De straf werd lichter omdat Sun de onderzoekers bijkomende informatie gaf en omdat de meeste steekpenningen werden aangenomen door derde partijen, naar verluidt twee zakenvrouwen.
De huidige partijsecretaris te Chongqing Chen Miner heeft ondertussen al meermaals opgeroepen om de verderfelijke invloed van zijn in ongenade gevallen voorgangers te bannen. Naar verluidt zou de 52 jarige politiecommissaris Zhou Jingping van het district Fuling het voorwerp vormen van een intern onderzoek. Zhou werd geschorst voor dit onderzoek eind april startte. Zhou was vroeger de rechterhand van voormalig politiecommissaris Wang Lijun die tot 15 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.

 Anbang

Voormalig voorzitter en algemeen manager Wu Xiaohui van de groep Anbang werd door het No 1 Intermediate People’s Court in Shanghai tot 18 jaar hechtenis veroordeeld zowel wegens verduistering als voor het frauduleus werven van 10 miljard dollar. De 51-jarige Wu werd voor vier jaar uit zijn burgerrechten ontheven en het Hof nam voor 10 miljard yuan bezittingen in beslag. Het oordeelde dat Wu die in 2004 Anbang stichtte, op frauduleuze manier 65 miljard verwierf en zijn positie misbruikte om zich tussen 2011 en 2017 te verrijken. Hij negeerde de gestelde kapitaallimieten en werd schuldig bevonden aan het verduisteren van 10 miljard yuan premies van polishouders om de kasstroom van zijn andere firma’s te verzekeren, en dat is tegen de regelgeving.
Wu kwam vooral in beeld nadat hij in 2015 het Waldorf Astoria hotel opkocht tegen 2 miljard dollar. Sinds juni vorig jaar liep een onderzoek tegen hem. In februari werd hij opzij geschoven terwijl de bewindsman van de verzekeringen de controle van de verzekeringen overnam. Zijn open proces startte op 28 maart en het Hof verschafte regelmatig de stand van het proces op Sina Weibo. Wu ontkende eerst alle aanklachten tegen hem en zei dat hij onwetend was over de regelgeving evenals dat hij de wet had overtreden. In zijn laatste betoog pleitte hij schuldig. De SCMP weet verder nog dat Wu tijdens zijn gevangenschap gescheiden is. Volgens de krant blijven er na het proces nog veel onduidelijkheden. Zo betwijfelt ze of de Commissie voor de Verzekeringen zo onwetend was over de onreglementaire praktijken binnen Anbang.
Bron: China Daily, SCMP
T

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar