Uit stad en streek 4

Staatsondernemingen op Expo-gebied
demolish13 staatsondernemingen waaronder Baosteel en State Grid hebben contracten getekend om hun hoofdkantoor te vestigen op het terrein waarop tijdens Expo 2010 de paviljoenen van Thailand en Australië zich bevonden. Energiebedrijf Huaneng legde al de eerste steen van haar nieuwe kantoren op de voormalige locatie van de wereldtentoonstelling. In totaal zullen 28 gebouwen op een milieuvriendelijke manier worden gebouwd. Ook Sinochem en de Changjiang National Shipping Group zullen er tegen 2015 hun hoofdkwartier bouwen. De expozone B  bezuiden de rivier wordt dus een uitgelezen site voor hoofdkantoren van topondernemingen. De eerste die hiermee startte was de Commercial Aircraft Corp of China en hun kantoor zou volgend jaar klaar zijn.
 Guangdong investeert weer in infrastructuur
guangzhoumetroGuangdong zal tegen 2016 opnieuw 775 miljard investeren in transportinfrastructuur. Het gaat om 89 projecten van auto-, spoor- en tramwegen, aldus onderdirecteur Cai Muling van Guangdongs Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. 62 % van het kapitaal komt van marktfinanciering. Volgens het vijfjarenplan zouden de investeringen 1900 miljard belopen, maar de facto bedroegen ze nauwelijks 251 miljard in 2011 en 2012 samen. Tegen 2015 zou Guangdong 4100 km spoorwegen tellen en 6800 km autowegen.
 Guangzhou realiseert energiebesparingen
Power station. (Coal fired power station at Shajiao on the Pearl River, Guangzhou. China.)Guangzhou heeft de doeleinden voor energiebesparing door de nijverheid 3 jaar voor datum bereikt. In 2011 en 2012 verminderde het energieverbruik per eenheid productie met 27 %. 100 energieverslindende ondernemingen realiseerden 1000 renovatieprojecten. Zeventig ondernemingen kregen daarvoor 34 miljard yuan diverse overheidssteun die 113.000 ton equivalent een steenkool energie bespaarde. Kleine steenkoolcentrales werden buiten dienst gesteld en 3,7 miljoen spaarlampen in omloop gebracht.
 Loterijgeld voor verzorgingstehuizen op het platteland

seniorhulpDe regering zal de komende 3 jaar 3 miljard uit de opbrengst van de loterij aanwenden om de bouw van 100.000 landelijke verzorgingstehuizen te financieren. Deze zullen bestuurd worden door de dorpscomités. Volgens viceminister van Burgerzaken Dou Yupei wonen er op het platteland  in China 50 miljoen senioren die verzorging nodig hebben. Eind 2012 telde het land 33.000 tehuizen. Viceminister van financiën Wang Baoan riep de financiële instellingen op om tijdig fondsen vrij te maken.
Metro Beijing afhankelijk van subsidies

Opening metrolijn 10

Opening metrolijn 10


Het ticket voor de metro van de hoofdstad kost eenvormig 2 yuan en dit dekt naar 10 tot 30% van de kostprijs. Bijgevolg past het stadsbestuur elk jaar 10 miljard bij aan toelagen. Momenteel liggen in Beijing voor 17 metrolijnen met een lengte van 456 km. Gedurende het twaalfde vijfjarenplan zullen in China voor 1600 km metrolijnen bij worden aangelegd, dat is evenveel als de vorige 40 jaar samen aldus nog Shanghais First Financial Daily. Dit wordt gezien de ervaring in Beijing financieel nogal riskant want verwacht wordt dat de behoefte aan subsidies enkel zal toenemen.
 Hengqin trekt Hongkong kapitaal aan
univmacao

Campus Univ Macao


Hengqin, de speciale zone van Zhuhai, heeft gedurende 3 jaar al 226 miljard yuan aan investeringen aangetrokken. De belastingen op ondernemingen bedragen maar 15% i.p.v. de gebruikelijke 25%. Sinds 2009 hebben zich al 2911 ondernemingen op het eiland gevestigd, aldus partijsecretaris Li Jia. Al 44 miljard werd gespendeerd aan infrastructuur en met de huidige 56 projecten zijn 226 miljard gemoeid, aldus nog Li. Centraal ligt de campus van de universiteit van Macao die in het najaar studenten zal ontvangen. Om de Hong Kong investeerders te overhalen ook in Hengqin te investeren zei Li nog dat na de voltooiing van de brug over de Parelrivier in 2016, Zhuhai per auto in 30 minuten zal te bereiken zijn.
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *