Eén-China-principe verschillend ingevuld (Upd)

Op de uitslag van de leiderschapsverkiezing in Taiwan is anders gereageerd door VS en zijn bondgenoten dan door landen die het één-China-principe serieus nemen.

Nauru, de nieuwste diplomatieke bondgenoot van China disclaimer creative commons kaart van Nauru

De Republiek Nauru heeft maandag aangekondigd het één-China-principe te zullen erkennen en de ‘diplomatieke betrekkingen’ met Taiwan te zullen verbreken.

Nauru

In een bericht op Facebook zei de regering van Nauru dat zij VN-resolutie 2758 zal volgen, die de Volksrepubliek China erkent als de enige legale regering die heel China vertegenwoordigt, en Taiwan beschouwt als een onvervreemdbaar deel van het Chinese grondgebied. Nauru zal, volgens de regering, geen officiële betrekkingen of uitwisselingen meer met Taiwan ontwikkelen. (UPD) De president van Nauru, David Adeang, heeft hierover een verklaring afgelegd tijdens een zitting van het parlement op 17 januari, en een nationale toespraak houden op de televisie en radio. Adeang zei dat de beslissing het belang van het volk diende. De Republiek Nauru is een eilandstaat in de centrale Stille Oceaan, met een landoppervlakte van 21,1 vierkante kilometer en een bevolking van ongeveer 13.000 inwoners.

Taipei denkt dat één-China-principe te koop is

Het aantal landen dat diplomatieke betrekkingen met Taiwan onderhoudt slinkt verder. Tijdens de acht jaar dat de separatistische DPP van Tsai Ing-wen het bestuur van Taiwan waarnam heeft het eiland tien ‘diplomatieke bondgenoten’ verloren. Deze staten, met Honduras als voorlaatste en Nauru als meest recente, erkennen nu dat er één China is, met Beijing als hoofdstad. Een vertegenwoordiger van Taiwans departement buitenlandse betrekkingen beweert dat de Chinese regering Nauru een som geld heeft geboden van een omvang die Taipei zich niet kon veroorloven. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat Nauru als onafhankelijke soevereine natie het recht heeft zijn eigen keuzes te maken.

Strategische dubbelzinnigheid maakt school

De Amerikaanse president Biden heeft onmiddellijk na de verkiezingen voormalige topambtenaren van de VS naar Taiwan gestuurd om er de pas verkozen leider Lai Ching-te, van de separatistische Democratische Progressieve Partij (DPP), te feliciteren. Biden kiest waarschijnlijk uit tactische overwegingen voor een voortzetting van het beleid van strategische dubbelzinnigheid,. Bij een aantal bondgenoten van Washington, ook Europese, slaat deze tactiek blijkbaar aan. Ze zullen het Amerikaanse voorbeeld volgen en met verklaringen en delegaties de nieuwe DPP-leider feliciteren. China heeft hiertegen met klem geprotesteerd en een aantal diplomaten ter verantwoording geroepen.

Steun voor één China

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van China daarentegen uit zijn tevredenheid over het feit dat na de leiderschapsverkiezing in Taiwan, die werd gewonnen door een separatistisch politicus, veel landen en internationale organisaties publiekelijk hebben bevestigd dat zij zich houden aan het één-China-principe. In die verklaringen, perscommuniqués en antwoorden op vragen van de media vermelden de woordvoerders vaak nadrukkelijk dat ze elke vorm van ‘onafhankelijkheid van Taiwan’ afwijzen en het Chinese streven naar nationale hereniging steunen.

Dennis Francis, Voorzitter van de 78e Zitting van United Nations General Assembly (UNGA), de Algemene Vergadering van de VN, bevestigde op X (Twitter) dat de activiteiten van de UNGA zich zullen houden aan het één-China-beginsel, uitgesproken in VN Resolutie 2758. Ook de Shanghai Cooperation Organization (SCO) en de Arabische Liga, de Afrikaanse Unie hebben op verschillende manieren hun steun uitgesproken voor  het één-China-principe.

Landen waarvan regeringswoordvoerders hun trouw aan het één-China-principe hebben bevestigd zijn: Indonesië, Vietnam, Cambodja, Laos, Bangladesh, de Filippijnen, Sri Lanka, Nepal, Zuid-Afrika, Egypte, Ethiopië, Zimbabwe, Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Wit-Rusland, Servië, Hongarije, Papoea-Nieuw-Guinea, Cuba en Venezuela. Het is verder opvallend dat Tunesië en Zwitserland de afgelopen dagen in contacten met respectievelijk de Chinese minister van Buitenlandse Zaken en de Chinese premier besloten hebben hun relatie met China nog op te waarderen.

UPD Intussen zijn er nog meer officiële steunverklaringen publiek gemaakt in Singapore, Sierra Leone, Oezbekistan, Maleisië, Jemen, Algerije, Soedan, Zuid-Soedan, Nigeria, Ivoorkust, Guinee-Bissau, Angola, Zambia, Ghana, Benin, Mauritanië, Togo, Seychellen, Gabon, Malawi, Cabo Verde, Georgië, Kroatië, Cyprus, Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië, Samoa, Nauru, Mexico, Ecuador, Uruguay, Panama, de Dominicaanse Republiek, Costa Rica, Grenada, Mauritanië, Armenië, Samoa, Tonga, en door de voorlopige regering van Afghanistan en individuele politici in Hongarije en Mexico.

Opmerkelijk was datgene wat de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova toevoegde aan haar eigen bevestiging van het één-China-principe. Mevrouw Zakharova zei dat Rusland alle ‘externe krachten’ opriep om zich te onthouden van ‘provocerende acties die de regionale stabiliteit en internationale veiligheid ondermijnen’. Mevrouw Mao Ning, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken van China dankte de personen en landen in kwestie voor hun begrip en steun voor de legitieme positie van China.

Bronnen: Xinhua, CNN, Reuters, fmprc.gov.cn/mfa (BuZa China), Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email