Uitgestoten Sun Zhengcai praat ondergeschikten aan de galg

Afgelopen week werd de 54-jarige partijsecretaris van Chongqing uit de partij gestoten en zijn dossier overgemaakt aan het gerecht. Om een milde straf te krijgen, heeft Sun eveneens details verstrekt over wandaden van ondergeschikten waartegen nu ook een onderzoek loopt.

Twee maanden na zijn abrupte val is de Central Commission for Discipline Inspection (CCDI) klaar met het onderzoek naar de partijsecretaris van Chongqing Sun Zhengcai. Hij werd uit de Communistische Partij gesloten en zijn dossier werd overgedragen aan het gerecht. Hij riskeert nog een strafrechtelijke vervolging er boven op. Bijgevolg maakt hij ook geen deel meer uit van het 25 leden tellend Politbureau waarvan hij het jongste lid was.
Zonder details te verstrekken zegt Xinhua dat het CCDI-rapport een lijst wandaden vond gaande van nepotisme tot het lekken van partijgeheimen. Dit laatste zou betrekking hebben op voormalig onderburgemeester Mu Huaping die ontslagen werd na een spionage geval met een vrouw uit Hongkong die zijn vriendin was. Het rapport vond dat Sun zeer bureaucratisch handelde en lui was. Hij werd corrupt en ruilde geld voor seks, aldus het rapport. Sun is de tweede partijsecretaris die in ongenade valt. Voorganger Bo Xilai die partijsecretaris was te Chongqing tussen 2007 en 2011 kreeg een levenslange gevangenisstraf.

Andere

Het rapport suggereert dat het onderzoek nog niet klaar is. De South China Morning Post meent te weten dat Sun in zijn val nog een dozijn collega’s zou kunnen meeslepen. Teken aan de want was vrijdag dat het partijleiderschap 14 van de 43 afgevaardigden voor het komend partijcongres gewraakt heeft. Het is vrij ongebruikelijk dat een regio een derde van zijn afgevaardigden enkele weken voor het congres verliest.
Volgens een insider bron van de krant heeft het voormalige Politbureau lid bijzonderheden verstrekt om een gunstige straf te krijgen over gelijkaardige praktijken van zijn ondergeschikten. Als resultaat hiervan werden 5 leden van het Permanent Comité van de partijorganisatie te Chongqing en acht toplui van het prefectuurniveau eveneens onderzocht. 5 leden van het Permanent comité zijn gediskwalificeerd als afgevaardigden voor het partijcongres. 6 van de pas verkozen partijafgevaardigden zouden onderzocht worden op corruptie. Er is van uit Shandong al een vervanger gevonden voor de vrouwelijke voorzitter van het Organisation Department Zeng Qinghong aldus Chongqing Daily zaterdag.
Bron SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *