Amerikaans-Chinese dialoog: praten op zich is belangrijk

Ondertekening intentieverklaring

Ondertekening intentieverklaring


De eerste Strategische en Economische Dialoog tussen de Verenigde Staten en China vond plaats op 27 en 28 juli in Washington.
Meer dan door concrete resultaten is de dialoog belangrijk alleen al door het feit dat er op hoog niveau gepraat wordt. Beide presidenten gaven een inleidende toespraak, en de werkzaamheden werden geleid door de Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën, en door een Chinese vicepremier en een Staatsraad.
Met deze dialoog geeft de VS China erkenning als één der grote spelers in de wereld. Op verklaringen van Obama over mensenrechten en rechten van de minderheden in Xinjiang na, allicht vooral bedoeld voor intern Amerikaans gebruik, onthielden de Amerikanen zich van provocaties en straffe eisen. De eis dat de Chinese yuan opgewaardeerd wordt tegenover de dollar kwam bijvoorbeeld niet ter sprake. En ook de Chinezen bleven beleefd: ze stelden de rol van de dollar als internationale reservemunt niet openlijk in vraag.
Beide partijen benadrukken dat er vooral standpunten uitgewisseld werden, en dat er geprobeerd werd gemeenschappelijke belangen te vinden. De Verenigde Staten weten dat ze de Chinezen nodig hebben om de Amerikaanse staatsschuld te financieren, en de Chinezen hebben een stabiele dollar nodig om hun spaarcenten niet te zien wegsmelten en een stabiele Amerikaanse markt om hun producten af te zetten. En indien beiden niet samenwerken, heeft de strijd tegen de klimaatsverandering geen kans op succes.
Het resultaat van de dialoog is vooral een engagement om verder te praten, plus een aantal intentieverklaringen: beide landen zullen samenwerken voor een duurzame en evenwichtige wereldeconomie eens de crisis voorbij is; de Verenigde Staten zullen hun begrotingstekort in het oog houden zodat de dollar niet instort; de Chinezen zullen proberen hun binnenlandse markt uit te breiden en minder afhankelijk te worden van uitvoer naar de VS; Amerika zal zijn banksysteem beter controleren en China zal het zijne meer open stellen.
Eén formeel document werd ondertekend: een intentieverklaring om samen te werken in de strijd tegen de opwarming van de aarde en voor schonere energie. De tekst is nog niet bekendgemaakt maar een Chinese woordvoerder verklaarde al dat iedere partij inspanningen moet doen in verhouding tot zijn mogelijkheden en historische verantwoordelijkheid voor het probleem.
(Xinhua, Financial Times)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *