Van digitale steden naar stadsbreinen

In navolging van Hangzhou maken vele steden en ook kantons een evolutie mee waarbij de digitale steden omgevormd worden tot stadsbreinen. De technologie is wel nuttig maar niet goedkoop en de bezorgdheid over privacy is evenmin weg.

Haidian district stadsbrein te Beijing

Op het hoofdkwartier van het kanton Linshu in Oost China  bedekt een groot scherm een gehele muur en biedt de klok rond informatie over de 600.000 bewoners. Van daaruit heeft de magistraat toegang tot elk van de meer dan 10.000 bewakingscamera’s in het kanton, tot de details van de bestuurlijke databank en tot de klachten van de bewoners. Dit heet het stadsbrein en is een systeem van artificiële intelligentie dat almaar meer ingang vindt. Het wordt gebruikt voor het traceren van pandemische contacten tot het monitoren van illegale openbare bijeenkomsten en riviervervuiling. Beijings district Haidian heeft er in februari één geïnstalleerd dat afgaande op het elektriciteitsverbruik kan schatten hoeveel flats leeg staan. Het klein kanton Heshui (Gansu) dat nauwelijks 150.000 inwoners telt, sloot zopas met Huawei een overeenkomst voor een gelijkaardig systeem. Het kanton Linshu in Shandong begon vorige maand zijn nieuw systeem te gebruiken. De technologie verspreidt zich naar verluidt als een vuurtje: niet enkel de grote steden maar zowat elke burgemeester of kantonnaal magistraat wil heden ten dage een stadsbrein. Dit maakt het makkelijker om bestuurlijke problemen te identificeren, het is sneller om klachten te behandelen en er is minder ruimte voor nepotisme en corruptie. Reden dat sommige verantwoordelijken weerstand bieden.

Het concept werd eerst in 2016 te Hangzhou ontwikkeld door AliCloud. Oorspronkelijk werd het gebruikt om de verkeerslichten in de stad te controleren en daardoor steeg de gemiddelde verkeerssnelheid met 15 km/u. Het concept werd verder ontwikkeld tot een heuse kloon van de stad die kan gebruikt worden voor grootschalige simulaties of om te voorspellen hoe Hangzhou zich in de komende decennia kan ontwikkelen.  Web IoT-sensoren verzamelen informatie en de computer analyseert de gegevens om bv. beslissingen te nemen of een nieuwe weg dient gebouwd te worden.

Kritiek

De technologie is echter niet goedkoop. Het stadsbrein van Haikou (Hainan) kost meer dan één miljard yuan. De systemen omvatten normaal twee delen: één voor dataopslag – en verwerking en het andere om de AI, gedreven door krachtige computers, te herbergen. De kosten bedragen al snel verschillende honderden miljoenen yuan. De vraag wordt gesteld of dit geen verspilling is van overheidsgeld voor kleinere gebieden. De systemen doen hun taak sneller dan de mens en zijn nuttig voor de lokale besturen omdat ze steun bieden bij het maken van wetenschappelijke bestuurlijke beslissingen. Toch blijft de veiligheid van de gegevens een zorg. Het is vooral noodzakelijk om de zakenpartners van het bestuur te verhinderen de openbare gegevens commercieel aan te wenden. Sommige regio’s vragen overdreven veel informatie aan burgers en ondernemingen. De vrees is niet ver weg te evolueren naar een geplande maatschappij met weinig creativiteit, waarbij kunstmatige intelligentie en de ‘digitale bureaucratie’ alles controleert.

SCMP

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *