Verbond voor elektrische auto’s

Zestien staatsondernemingen hebben onder leiding van de SASAC-staatsholding een alliantie gevormd die op korte termijn tot het éénmaken van de technologie voor elektrische wagens moet leiden en op termijn tot het beheersen van de technologie om zo tot internationaal competitieve merken te komen.
In het verleden bestond reeds een vereniging van de top-10 van autoproducenten die zich verenigden op het vlak van elektrische auto’s. Het nieuwe initiatief zou een grotere praktische diepgang hebben vermits de motor van de nieuwe alliantie  de SASAC-holding is, die alle grote staatsondernemingen controleert. De leden van het nieuwe verbond zijn China FAW Groep, Dongfeng Motor Corporation en Chang’an Automobile Groep en 13 centrale staatsondernemingen in gerelateerde sectoren, zoals Dongfang Electric Corporation, China South Locomotive and Rolling Stock Corporation, China National Offshore Oil Corporation, China Aerospace Science and Industry Corporation, China Petrochemical Corporation en de twee stroomverdelers State Grid Corporation of China en China Southern Power Grid Company.
Momenteel zijn verschillende van de deelnemers bezig met afzonderlijke initiatieven. De State Grid Corporation maakte recentelijk bekend tegen eind dit jaar 75 oplaadstations te zullen bouwen voor elektrische auto’s. Ook de China National Offshore Oil Corporation heeft plannen voor dergelijke oplaadstations in meer dan twee provinciale hoofdsteden. De China Petrochemical Corporation is dan weer bezig haar oplaadstations van aardgas en benzine te integreren zodat ook elektrische wagens in de stations terecht kunnen.  De SASAC wil nu alle inspanningen rond elektrische auto’s bundelen. Naar verluidt zouden de verschillende deelnemers  van het verbond samen 100 miljard investeren in de sector tegen 2012.elektautos
Nog steeds op het vlak van groene auto’s werden na een eerste reeks van 71 modellen nog 61 modellen van voertuigen toegevoegd aan de lijst van de zuinige  auto’s die in aanmerking komen voor toelagen. Bij deze nieuwe reeks bevinden zich merken als Beijing Benz, Beijing Hyundai, Shanghai GM, FAW Volkswagen, Changhe, Chery en zes andere ondernemingen. Ze komen nu ook  in aanmerking voor de toelage die voor de kopers tot 3000 yuan per stuk kan belopen. Ook de producenten kunnen een toelage krijgen. Chery staat op kop in de lijst met 17 modellen, gevolgd door FAW-Volkswagen met 9 modellen en Shanghai GM met 5. Binnenlandse modellen zijn nog in de minderheid. China is van plan tegen 2012 minstens 12 miljard yuan uit te trekken om 4 miljoen groene wagens te betoelagen.
Zie ook CNTV

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *