Vicevoorzitter Lin door China gelauwerd

VBC-Vicevoorzitter Lin Tengrootenhuysen  heeft uit handen van vicepremier Liu Yandong de “Cultural Exchange Contribution” prijs gekregen voor haar 40 jaar van prestaties om de vriendschappelijke betrekkingen met China te bevorderen. De prijs werd toegekend aan 5 verdienstelijke personen uit de verschillende continenten.

award lin

Lin krijgt prijs uit handen van vicepremier Liu Yandong


De twee zussen Lin en An Tengrootenhuysen zijn voor ons jarenlange bekenden omdat ze het blad China Vandaag al 30 jaar samenstellen, en ook door hun bijdragen aan de ledenadministratie van de Vereniging Belgie-China (VBC). Vorig jaar maakte China Daily een reportage over het werk van beide dames. Toch kwam het nieuws van de Chinese onderscheiding ook voor hen als een verrassing. Ze hadden voor mei dit jaar een reis gepland naar de provincies Yunnan en Hunan. Op dat moment kwam plots de mail binnen met de officiële uitnodiging van het Chinese ministerie van Cultuur om in Beijing de “Cultural Exchange Contribution Award” in ontvangst te gaan nemen. De aanleiding voor de onderscheiding was de meer dan 40 jaar durende inzet om de vriendschap tussen China en België te promoten evenals de vele jaren van opvang van Chinese kinderen bij hen thuis. Tegelijkertijd kregen beide zussen het ereburgerschap van de provincie Hunan waar ze een tiental jaren geleden ijverden voor een jumelage tussen een Belgische badstad en het Xiang-gebied.
De “Cultural Exchange Contribution”-prijs was een plak die in het Concertgebouw uitgereikt werd door de vicepremier, mevrouw Liu Yandong, in aanwezigheid van de Chinese minister van Cultuur Ding Wei, van de Belgische ambassadeur Michel Malherbe en van de ambassadeurs van de andere landen waar laureaten vandaan kwamen. De prijs ging naar 5 personen, per continent een die zich verdienstelijk had gemaakt in de culturele betrekkingen met China. Daarna was er een banket in het vernieuwde Staatsmuseum op het Tian’anmenplein gevolgd door een bezoek. Een aantal Chinese kranten nam interviews af. Dit werd gevolgd door een bezoek aan een deel van de Verboden Stad waar gewone toeristen niet gemakkelijk toegang krijgen: dat met de Tian Tan tempel en het paleis van Prins Gong. Om af te sluiten werd een concert opgevoerd in de grote Concerthal naast het Tian’anmenplein (het ei): het was de première van een gezamenlijk optreden, uitgevoerd door een 130 tal muzikanten -zowel Fransen als Chinezen- in het kader van 40 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Frankrijk en China.
Lin en An werden op 20 mei ook verwelkomd en gefeliciteerd door Linaninbjgvicevoorzitter Li Jianping van de “Chinese People’s Association for Friendschip with Foreign Countries”. Zijn vereniging wil de samenwerking met de Vereniging België-China opvoeren op het vlak van de lokale besturen, de menswetenschappen en de uitwisseling tussen jongeren. Ook hierbij was de Belgische ambassadeur Malherbe aanwezig (foto).
De redactie van ChinaSquare feliciteert ondervoorzitster Lin van harte met de officiële erkenning.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *