Viering 70 jaar Volksrepubliek: zelfvertrouwen, sterkte, optimisme en enthousiasme

Beijing in de bloemen

De 70ste verjaardag van de Chinese volksrepubliek is in Beijing gevierd in een sfeer van zelfvertrouwen, sterkte, optimisme en enthousiasme.

Na het hijsen van de nationale vlag en het zingen van het volkslied gaf president Xi Jinping een toespraak op de tribune van de Tian An Men poort, de plaats waar Mao Zedong in 1949 de Volksrepubliek uitriep en plechtig verklaarde dat het Chinese volk eindelijk opgestaan was.

Naast Xi stonden op de eretribune de vorige twee presidenten en de belangrijkste partij- en regeringsleiders.
Op en rond de tribune en op het Tian An Menplein bevonden zich tienduizenden genodigden. Honderden miljoenen Chinezen keken mee op televisie.

De plechtigheid werd begeleid door honderden muzikanten van legerfanfares en twee massakoren van kinderen en jongeren.

Zelfvertrouwen

Xi drukte de trots uit van Chinezen in binnen- en buitenland over de verwezenlijkingen van hun land. Hij herdacht de revolutionairen die daarvoor in het verleden gestreden en geijverd hebben. Hij dankte de Chinezen van alle etnische groepen voor hun inzet vandaag en ook de buitenlanders die China helpen.

Xi verwees naar het niet zo verre verleden toen China een arm, zwak en vernederd land was. Dat alles is 70 jaar geleden gaan veranderen. Hij verklaarde: ‘Niemand kan het Chinese volk beletten vooruit te gaan’.

De president onderstreepte dat de leiding door de Communistische Partij van levensbelang is. De partij ijvert voor de belangen van het volk en houdt vast aan het socialisme met Chinese karakteristieken. Hij riep op verder inspanningen te doen om het verlangen van de mensen naar een beter leven te kunnen vervullen.

Internationaal streeft China naar vrede en naar wederzijds voordeel door zich verder open te stellen. China wil met alle landen samen werken aan een gemeenschappelijke toekomst voor de mensheid.

China blijft streven naar vreedzame hereniging met Taiwan en blijft bij het principe ‘één land, twee systemen’ voor Hongkong en Macau.

Tot slot riep president Xi op tot verdere inspanningen zodat de ‘Chinese droom van nationale verjonging’ gerealiseerd wordt. Dat betekent concreet twee doelstellingen: in 2021, bij de 100ste verjaardag van de Partij, zal China middelmatig welvarend zijn. Tegen 2049, de 100ste verjaardag van de Volksrepubliek, moet China een welvarend socialistisch land zijn waar het in alle opzichten goed om te leven is.

Sterkte

Nadien begon een militaire parade met 15.000 deelnemers. De 580 wapensystemen en 160 vliegtuigen in de parade zijn allemaal in China gemaakt.

Dongfeng-41

Opvallend was het grote aantal materieel voor detectie en onderscheppen van vijandelijke aanvallen. Veertig procent van het wapentuig was nieuw . Daaronder een aantal modellen van drones en de lange-afstand strategische bommenwerper H6N. Meest in de kijker stonden de nieuwe Dongfeng-41 intercontinentale strategische raketten die met kernkoppen uitgerust kunnen worden. De VS hebben zich onder het bewind van Trump teruggetrokken uit kernverdragen met de uitdrukkelijke bedoeling meer kernwapens tegen China te kunnen ontwikkelen. Was de parade een antwoord hierop?

Aan de parade nam ook een groep blauwhelmen deel. China levert momenteel 2.500 blauwhelmen voor zeven Uno-vredesmissies.
Het leger is sterk gemoderniseerd en is het aantal Chinese soldaten sinds 1978 verminderd met 4 miljoen.

Optimisme

Na de militaire parade kwam de burgerlijke optocht. Een eindeloze rij praalwagens, elk omringd door duizenden joelende burgers in kleurrijke kleren, defileerden op de Chang An laan voorbij de poort.

De stoet opende met 21 open bussen met veteranen van de revolutie.
In een historisch deel, werden belangrijke aspecten van de ontwikkeling van de Volksrepubliek door het harde werk van het volk uitgebeeld. Zo bijvoorbeeld de ‘ijzeren man’, die aan het hoofd van een groep arbeiders quasi met de blote hand de olieontginning in het hoge noorden opstartte. In dit deel defileerden reusachtige afbeeldingen van de historische Chinese leiders, Mao, Deng, de vorige presidenten Jiang en Hu en huidig president Xi.
Daarna kwamen diverse aspecten van de huidige maatschappij aan bod met de nadruk op de technologische sprong voorwaarts die het land maakt. Milieubescherming en streven naar harmonie tussen de etnische groepen konden evenmin ontbreken. Zo bracht een groep een ludieke hulde aan de fiets.
Elke provincie (inclusief Hongkong, Macau en Taiwan) had een praalwagen om zich op zijn best voor te stellen. De parade sloot af met partijafdelingen die opriepen om het volk te dienen en corruptie uit te roeien.

Als slot van het dagprogramma werden duizenden duiven en tienduizenden ballonnen losgelaten op het plein.

Enthousiasme

‘s Avonds hernamen de feestelijkheden met nog eens een massaspektakel geregisseerd door Zhang Yimou, de regisseur van de openingsceremonie voor de Olympische Spelen van 2008.

Het Tian An Men plein en de gebouwen er rond werden feestelijk verlicht. Op Chang An laan waren 10 podia opgericht. De president en de belangrijkste leiders waren opnieuw present.

Aan het zingen en dansen namen 60.000 personen deel, amateur zangers en gewone mensen uit alle lagen van de maatschappij. Om nog meer afwisseling te geven aan het spektakel vormden de deelnemers figuren met van kleur wisselende Led-schermen die ze vasthielden. Ze zongen vaderlandslievende liederen waaronder de opnieuw erg populaire evergreen ‘Het vaderland en ik’. De zangers en dansers werden op het plein begeleid door een symfonieorkest van meer dan 1.000 muzikanten en een koor van 1.400 leerlingen en studenten.

De show eindigde met een groots vuurwerk. 25 meter hoge vuurfonteinen moesten bomen op Chang ‘An laan suggereren. In de lucht vormden vuurpijlen het getal 70 en de leuze ‘Lang leve het volk’.

Bronnen: People’s Daily, China Daily,South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *