Vietnam en China werken verder aan betere relaties

De Chinese staatsraad Wang Yi en de leiders van Vietnam bespraken in Hanoi hoe ze de ‘bilaterale pragmatische relaties’ kunnen verbeteren. Er is goede wil maar de Zuid-Chinese zee blijft een pijnpunt.

VietnamStaatsraad Wang Yi is de hoogste Chinese verantwoordelijke voor buitenlandse relaties. Zijn bezoek aan Vietnam volgt op het bezoek van Xi Jinping van november 2017. Wang Yi was in Hanoi van 29 tot 31 maart voor een top van de Greater Mekong Sub-region Economic Cooperation. Maar hij ontmoette ook de secretaris-generaal van de Vietnamese communistische partij, de Vietnamese president, de premier en de vicepremier voor buitenlandse betrekkingen.

Pragmatische bilaterale relaties

Partijleider Nguyen Phu Trong bevestigde dat Vietnam een gezonde samenwerking met China wil, met de nadruk op vriendschap, samenwerking, wederzijdse steun en gezamenlijke ontwikkeling.
Trong steunt het Belt and Road Initiative van China en wil synergie met het Vietnamese ‘Twee corridors en één economische kring’ plan. Ook Wang Yi steunt dit voorstel om de ‘bilaterale pragmatische relaties’ te verbeteren.

Zuid-Chinese Zee

Trong riep op om het geschil over de Zuid-Chinese Zee door gesprekken op te lossen. Als overgangsmaatregel kan gedacht worden aan gezamenlijke uitbating en gezamenlijke ordebewaking. Wang Yi wil geschillen onder controle houden, gezamenlijke uitbating onderzoeken en meer publieke steun zoeken voor sterkere relaties. China hecht veel belang aan zijn speciale relaties met Vietnam.
Beiden wezen op de strategische consensus die de leiders van de landen in november bereikten en die de bilaterale relaties vooruit stuwt.

Concrete voorstellen 

Vietnam

Akkoord over golf van Tonkin?


Met vicepremier Phạm Bình Minh besprak Wang meer concrete zaken. Minh wil bijvoorbeeld meer Vietnamese goederen naar China kunnen uitvoeren en drong aan op het effectief uitvoeren van Chinese hulpprojecten. Hij ziet immers mogelijkheden voor meer samenwerking in de landbouw, het leefmilieu, de strijd tegen de klimaatverandering, de technologie en de wetenschap, de financiën en het vervoer. Beide partijen gaan akkoord om de uitvoering van samenwerkingsprojecten te versnellen. Ze zullen opduikende problemen aanpakken. Minh stelde daarom voor een stuurcomité op te richten om de samenwerking op nationaal en lokaal vlak te coördineren.

UNCLOS

De Vietnamese vicepremier kwam op gevoelig terrein toen hij aandrong op het vermijden van spanningen in de Zuid-Chinese zee. Hij vroeg namelijk expliciet het respect van de rechten van Vietnam onder de United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS). China stelt dat UNCLOS bevoegd is voor zeerechten, maar niet voor de geschillen in de Zuid-Chinese zee die territoriale geschillen zijn. En Vietnam heeft zelf een territoriaal geschil met de Filipijnen. Daarin zou het het volgens de UNCLOS regels aan het kortste eind trekken.

CODE OF CONDUCT

Minh pleitte voor meer inspanningen om de grenzen vast te leggen in de Golf van Tonkin. Hij wil gezamenlijke ontwikkeling op zee in minder betwiste gebieden. Vietnam wil samen met China en de ASEAN leden een gedragscode –Code of Conduct (COC)– voor de Zuid-Chinese zee opstellen en roept op geen acties te ondernemen die de situatie ingewikkelder kunnen maken. Ook China staat achter het opstellen van de Code in samenwerking met ASEAN.
Wang Yi bevestigde dat de samenwerking met Vietnam voor China van groot belang is. Hij feliciteerde Vietnam ook voor het organiseren van de topbijeenkomst van de zes Mekonglanden.
Bronnen: Xinhua, Vietnam News Service

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *