Vijfjarenplan wil justitie verder digitaliseren en slimmer maken

Uit het 14-de vijfjarenplan blijkt dat China werkt aan een slim systeem voor de gerechtshoven dat de justitie in het land beter moet stroomlijnen. 120 miljoen vonnissen zitten al in een databank en 10 miljoen zittingen werden online uitgezonden. In de toekomst zal ook met big data en de blockchain gewerkt om tot een geïntegreerd system te komen dat stoelt op artificiële intelligentie.

Volgens het werkrapport van het Supreme People’s Court (SPC) dat voorgesteld werd aan de volksvergadering hebben de Chinese gerechtshoven sinds 2014 meer dan 120 miljoen vonnissen in een online databank geplaatst en meer dan 11 miljoen processen online uitgezonden. In diverse delen van het land lopen ook pilotprojecten voor slimme gerechtshoven waarbij ook elektronische bewijzen aanvaard worden. Tussen februari en december vorig jaar werden 7 miljoen zaken online ingediend en meer dan 4 miljoen zaken werden online bemiddeld. Tijdens dezelfde periode werden 900.000 processen virtueel gevoerd, zeven maal meer dan het jaar voordien.

Om op deze digitalisering verder te gaan, streeft het Opperste Gerechtshof naar de uitbouw van een slimme justitie die tot een grotere stroomlijning van gerechtshoven en rechters wil komen. Op termijn houdt dat een door artificiële intelligentie geïntegreerd systeem in. Op korte termijn verwijst de term slim gerechtshof naar technologische maatregelen die het archiveren van papierwerk efficiënter maken voor gerechtsgebruikers en ook naar het online publiceren van gerechtelijke uitspraken door algoritme-analyse en door AI-ondersteunde besluitvorming.

Volgens het Supreme People’s Court (SPC) werkrapport hebben de Chinese gerechtshoven gedurende het 13-de vijfjarenplan 220 miljoen gedetailleerde zaken ingevoerd voor big data analyse en daaruit vloeiden 870 speciale rapporten voort. Het stelt ook dat 640 miljoen stukken werden geüpload in het nationaal gerechtelijk blockchain platform en 2,5 miljoen stukken zijn gecertificeerd. Volgens professor Jin Haijun aan de Renmin University is de blockchain technologie vooral handig bij het vastleggen of documenteren van digitaal bewijsmateriaal en speciaal in IPR-zaken. In het verleden was in het geval van schending van het auteursrecht de interventie van een notaris nodig en nu neemt de blockchain deze functie van het vastleggen of documenteren van bewijsmateriaal over. Het slimme gerechtshof systeem speelde ook een rol tijdens da pandemie omdat de online zittingen het mogelijk maakten dat de beklaagden thuis konden blijven, aldus nog de professor.

Het veertiende vijfjarenplan wil tegen 2025 komen tot een slimme justitie met een gecentraliseerd databank platform en ook een gecentraliseerde controle van alle slimme gerechtelijke initiatieven over het land. Dat de rechterlijke beslissingen consistent zijn over de enorme breedte van China wordt aanzien als een middel om de justitie rechtvaardiger te maken en om het vertrouwen van het publiek te vergroten dat de hoven onpartijdig zijn. Critici vrezen echter een meer gecentraliseerde justitie.

SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *