Vrijhandelsakkoord China-Zwitserland getekend

De Zwitserse minister van Economie en de Chinese minister van Handel hebben het akkoord getekend dat vrijhandel tussen beide landen mogelijk maakt. Met de ondertekening wil Zwitserland zich goed positioneren opdat Zurich in Europa de verhandelingsplaats bij uitstek zou worden om de Chinese munt te mogen verhandelen.
swissftaIn april tekende China al een vrijhandelsovereenkomst met IJsland, nu is het dus de beurt aan het eerste continentaal Europees land. Gisteren zetten zowel de Zwitserse minister van Economie Johann Schneider-Ammann als de Chinese minister van Handel Gao Hucheng hun handtekening onder het akkoord dat gedurende 3 jaar onderhandeld werd tijdens 9 besprekingsrondes. Volgens Gao Hucheng betreft dit vrijhandelsakkoord het meest alomvattende en het akkoord van het hoogste niveau dat China tot nu toe tekende. China heeft al vrijhandelsovereenkomsten met 10 economieën en is in onderhandeling met 6 andere.
Wanneer dit akkoord zal geratificeerd zijn, zal het toelaten dat de invoerheffingen op 99,7% van de Chinese uitvoer afgeschaft worden en China zal de heffingen op 84 % van de Zwitserse uitvoer ongedaan maken. Het akkoord maakt de weg vrij voor toekomstige samenwerking in nijverheden zoals uurwerken en traditionele Chinese geneeskunde. Voor de eerste maal voorziet het akkoord ook clausules betreffende overheidsbestellingen, milieu, IPR, arbeid en concurrentie.
Eerste minister Li Keqiang zei dat het akkoord een positieve impact zal hebben op de samenwerking China met de EU: het zendt een sterk signaal uit dat beide landen tegen protectionisme zijn. Zoals bekend zijn er op dat vlak hindernissen op het vlak van zonnepanelen, telecomapparatuur en wijnen. China heeft de procedure opgestart on te controleren om de Franse wijn niet op de Chinese markt gedumpt wordt en op het vlak van de zonnepanelen heerst optimisme. Naar verluidt zou de uitweg voor de door de EU opgelegde heffing zijn dat China een invoerquotum en een minimumprijs aanvaardt.
Hoe dan ook met het Zwitserse akkoord willen beide landen dat hun bilaterale handel die momenteel 26 miljard $ bedraagt nog sterker de hoogte ingaat. De verdere bedoeling is ook dat Zwitserland een offshore verhandelingscentrum wordt voor de Chinese yuan/renminbi. Op dat vlak krijgt Zurich concurrentie van Frankfurt, London en Parijs. Minister Schneider-Ammann verklaarde dat Zwitserland geïnteresseerd is in onderhandelingen met China om een renminbi-hub te worden in het centrum van Europa.
Bronnen: SCMP, China Daily
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *