VS sluit Chinees consulaat in Houston

In een vorig artikel gingen we in op een aantal maatregelen waarmee de VS de Koude Oorlog opstookt. Nog geen week later zijn alweer stappen gezet op het pad naar een open confrontatie: de VS starten een diplomatiek conflict en staatssecretaris Pompeo roept de wereld op samen met de VS front te vormen tegen China. In Xinjiang dienen mensenrechten als voorwendsel voor handelsbelemmeringen.

Chinees consulaat in Houston verdeelt beschermende kledij aan Chinese studenten

De VS heeft op 21 juli beslist dat het Chinese consulaat in Houston, Texas, binnen 72 uur moet sluiten. Het gaf geen uitleg behalve dat het ‘niet langer de (Chinese) schendingen van onze soevereiniteit en het intimideren van onze burgers zal toelaten’ en dat de maatregel genomen is om ‘ Amerikaanse intellectuele eigendom en privé informatie te beschermen’;

Het nieuws werd bekend gemaakt op Twitter door de hoofdredacteur van de Chinese staatskrant Global Times. Het is onduidelijk of er vooraf tussen de regeringen was overlegd.
Woordvoerder Wang Wenbin van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het Amerikaans besluit een ‘ongeziene escalatie’. Hij zei nog dat de Chinese ambassade en consulaten in de VS recentelijk bomdreigingen en doodsbedreigingen ontvingen. China vraagt dat de VS het besluit intrekt. Anders moet China tegenmaatregelen nemen.

In Amerikaanse media werd melding gemaakt van een interventie van de brandweer en politie van Houston toen op het terrein van het consulaat documenten verbrand werden.

Het sluiten van consulaten is een zware diplomatieke maatregel die enkel gebruikt wordt wanneer de relaties tussen landen grondig verstoord zijn. In de 41 jaar sinds beide landen diplomatieke betrekkingen aangingen is het nog nooit gebeurd.

Wereldwijd anti-Chinees front

Pompeo en Raab

Staatssecretaris Pompeo, op bezoek in het VK, heeft daar dinsdag de laatste koloniale gouverneur van Hongkong en China-havik Chris Patten en de Hongkongse separatistische voorvechter Nathan Law ontmoet. Belangrijker was zijn oproep op een persconferentie om front te vormen tegen China: ‘ We denken dat de hele wereld moet samenwerken om ervoor te zorgen dat elk land, waaronder ook China, zich in het internationaal systeem gedraagt op een manier die de internationale orde respecteert’. ‘We willen dat alle landen samen werken om weerstand te bieden tegen de inspanningen van de Communistische Partij van China op alle gebieden. We hopen dat we een coalitie bijeen krijgen om gezamenlijk aan de CPC te tonen dat dit soort gedrag niet in hun beste belang is.’
Pompeo wenste het VK proficiat met de recente maatregelen die het nam tegen China.
Een ambtenaar uit de dichte kring van Pompeo vertelde dat de VS zoekt naar antwoorden op de nationale veiligheidswet in Hongkong ‘zonder een oorlog te beginnen’.

Xinjiang

Op 20 juli werd een derde groep Chinese bedrijven op de zwarte lijst voor Xinjiang geplaatst. Het gaat deze keer om 11 bedrijven die betrokken zouden zijn bij ‘schendingen van de mensenrechten’, ‘dwangarbeid’ en ‘onvrijwillig verzamelen van biometrische gegevens’ over moslimminderheden in Xinjiang. Deze bedrijven kunnen daardoor geen strategische goederen meer invoeren uit de VS. De echte bedoeling is vooral westerse bedrijven af te schrikken van samenwerking en zo de uitvoer door deze Chinese bedrijven te treffen.

De Chinese krant Global Times merkt op dat het scheppen van banen in de armere streken van Xinjiang erg belangrijk is voor de Oeigoerse minderheid. De Amerikaanse sancties zullen er echter toe leiden dat Chinese bedrijven, in het bijzonder uitvoergerichte, schrik krijgen om nog Oeigoeren te werk te stellen of om in de regio te investeren.

De Financial Times toont tot wat de Amerikaanse maatregel leidt. Een aantal westerse kledingmerken waaronder Hugo Boss, Ralph Lauren, Brooks Brothers en Lacoste komen onder druk te staan om geen producten meer te kopen van hun Hongkong leverancier Esquel Group. Die heeft namelijk een filiaal in Xinjiang dat op de Amerikaanse zwarte lijst beland is. De autonome regio Xinjiang is een belangrijke katoenproducent en de overheid moedigt lokale verwerking aan. Esquel heeft er een katoenspinnerij. De krant heeft aan de hand van verschepingsdocumenten onderzocht dat de westerse merken recentelijk nog leveringen van Esquel ontvingen. De CEO van Esquel heeft in een open brief aan het Amerikaanse ministerie van handel Ross de aantijgingen vals genoemd. Esquel heeft nooit gebruik gemaakt van dwangarbeid. Het heeft in Xinjiang 1.343 medewerkers, waarvan 420 Oeigoeren.

Een ander bedrijf op de zwarte lijst is Nanchang O-Film Tech. Dat levert camera onderdelen aan Apple. De meeste gesanctioneerde bedrijven kwamen voor in een rapport van maart door de in Australië werkende maar door de VS gesponsorde denktank Australian Strategic Policy Institute. Het rapport beweerde dat er sterke vermoedens van dwangarbeid waren.

Bronnen: Xinhua, South China Morning Post, Global Times, Financial Times

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “VS sluit Chinees consulaat in Houston

  1. Deze mensenrechten organisatie doet nu meer schade dan goed voor het Oergoeren met hun fake news. Het is al bekend dat buitenlandse bedrijven zoals Apple en Adidas geen Oergoeren in dienst nemen. Over 10 jaar wanneer een Chinese merk international markten wil veroveren zou het hun Oergoerse werkers nu moeten ontslaan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *