VS-wet tegen Chinese beursgenoteerde bedrijven

Door de presidentiële ondertekening is de ‘Holding Foreign Corporation Accountability Act’ wet geworden. Hoewel in principe gericht tegen alle buitenlandse bedrijven is hij vooral bedoeld tegen Chinese bedrijven die 3 jaar krijgen om zich te laten controleren door VS-revisoren. De wet kwam er na manifeste fraude van Luckin Coffee dat nu bereid is om een boete te betalen.

Begin oktober waren 217 Chinese bedrijven op de Amerikaanse beurs genoteerd en ze hebben een marktkapitalisatie van 2200 miljard $. Nadat Congres en Senaat de Holding Foreign Corporation Accountability Act hadden gestemd, werd dit nu wet na de ondertekening door president Trump. De wet houdt in dat de buitenlandse bedrijven zich moeten conformeren aan de Amerikaanse boekhoudkundige regels en revisoren of ze verliezen hun notering op de Amerikaanse beurs.

China hield in het verleden vol om geen Amerikaanse controle van deze bedrijven toe te staan, omdat dit tot misbruik zou leiden. Recentelijk werd echter bij het Chinese Luckin Coffee een grootschalige fraude ontdekt die leidde tot het indienen van de controlewet. Volgens de US Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Luckin Coffee tussen april 2019 en januari 2020 de cijfers vervalst voor meer dan 300 miljoen $. Luckin Coffee wil een boete betalen van 180 miljoen $ voor de fraude.

Discriminerend

De nieuwe wet vraagt dus dat buitenlandse beursgenoteerde bedrijven hun boeken voorleggen aan VS-revisors. Dit houdt concreet twee verschillende zaken in. Vooreerst wordt van de buitenlandse bedrijven gevraagd hoeveel van hun aandelen in overheidshanden zijn en of deze overheidsinstanties al of niet een controlerend aandeel bezitten. Meer betwistbaar is de tweede vereiste.

De wet vereist ook dat de bedrijven de namen bekend maken van de bestuurders die eveneens lid zijn van de Communistische partij en vraagt eveneens of hun bedrijfsstatuten tekst uit de grondwet van de CCP bevatten. Het is dit tweede deel dat als discriminerend wordt ervaren omdat er geen analoge vereiste bestaat voor personen uit de Republikeinse of Democratische partij. Als hierover met het nieuwe Biden bestuur een niet discriminerende oplossing kan worden gevonden,  dreigt een massale verhuis van Chinese beursgenoteerde bedrijven naar de beurzen van Hongkong, Singapore, Shenzhen of Shanghai. 9 bedrijven die de bui voelde hangen zoals Alibaba, JD.com en Netease hebben reeds een dubbele beursgang zowel in de VS als in Hongkong of het vasteland.  

De SEC stelt momenteel een uitvoeringsplan op maar voorzitter Jay Clayton stapt op tegen het jaareinde. Het is zijn opvolger die dit werk zal afmaken maar dan onder het bewind van nieuw gekozen president Biden. Sommigen pleiten voor een gezamenlijke Chinees-Amerikaanse audit. De wet voorziet een overgangsperiode van 3 jaar.

Ontkoppeling

geDe nieuwe wet wordt aanzien als de laatste poging van het Trump bewind in het streven om de VS en de Chinese economie van elkaar los te koppelen. Voordien legde Trump niet enkel heffingen op Chinese goederen. Hij probeerde Tiktok en WeChat te verbieden maar voorlopig stak justitie daar een stokje voor. Hij stelde zwarte lijsten op van Chinese bedrijven waaraan geen onderdelen meer worden geleverd tenzij met speciale vergunning. Huawei was in deze de voorloper maar ook drone fabrikanten, AI-bedrijven en recentelijk chipbedrijf SMIC werden op de zwarte lijst geplaatst.

Vorige maand werd nog beslist dat de invoer van katoen door de Xinjiang Production and Construction Corps verboden wordt. Het staat in voor één derde van de katoenproductie in de provincie. Tot zover de diverse maatregelen van het Trump bewind dat nauwelijks nog één maand te gaan heeft. Vanzelfsprekend kijkt China al uit naar het Biden bewind of dit meer voor rede vatbaar zal zijn. Biden heeft als zijn hoogste verantwoordelijke voor handel Katherine Tai gekozen die uit Taiwan afkomstig is en Chinees spreekt. Van 2007 tot 2014 verdedigde ze bij de WTO de VS in juridische conflicten met China.

China Daily, SCMP, Yahoo Finance, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *