Wet tegen voedselverspilling in de maak

De Chinese wetgevende vergadering bespreekt in eerste lezing een wet die verspilling van voedsel wil tegen gaan. President Xi Jinping had in augustus al het probleem aangekaart. De Chinese verbruikers uit 4 Chinese steden verspilden in 2015 tussen 17 en 18 miljoen ton etensresten.

In 2013 lanceerde China de campagne ‘Eet uw bord leeg’ om  de extravagante feesten en recepties van ambtenaren te beteugelen. Sindsdien werden de maaltijden soms kleiner en begon het meenemen van etensresten ingang te vinden. Overvolle maaltijden worden in de Chinese cultuur vereenzelvigd met gulle gastvrijheid. Ook behoort het  tot de etiquette om je bord niet uit te eten om de gast te laten blijken dat je het niet kon opeten.


Uit een gemeenschappelijk rapport van het Institute of Geographic and National Resources Research en het World Wide Fund for Nature blijkt dat de Chinese consumenten in vier Chinese steden tijdens 2015 17 tot 18 miljoen ton etensresten verspilden. Dit is voldoende om een 40-tal miljoen personen te kunnen voeden. Serveerster Zhang Yuping uit een pizza restaurant in Beijing heeft tijdens het feestseizoen samen met haar collega’s elke dag een bijkomend uur nodig om de onaangeroerde stukken pizza, kippenvleugels, chips en dranken te verwijderen.

Xi Jinping wierp het probleem op in augustus. Hij vond de hoeveelheid voedsel die zo verspild wordt schokkend en verontrustend. De president riep op tot het versterken van de wetgeving, de supervisie en maatregelen op lange termijn zodat het volk opgevoed wordt resoluut te stoppen met eten te verspillen.

Wetsontwerp

Het is de Legislative Affairs Commission van het Nationaal Volkscongres dat het voortouw neemt bij het uitwerken van een nieuwe wet. Omdat de provincie Hebei de eerste provincie was met een lokale wet tegen voedselverspilling heeft de Commissie met lokale  wetgevers en experts een symposium gehouden. De regeling in Hebei verbiedt live streaming van extravagant voedselverbruik en verbiedt restaurants om minimumtarieven voor voedsel vast te stellen. Het wetgevend comité beoordeelt ook de regelgeving tegen voedselverspilling in Italië en Frankrijk.

De nieuwe wetgeving is van plan restaurants een boete op te leggen tussen 1000 en 10.000 yuan als ze de gebruikers misleiden of aanzetten tot overdreven bestellingen. Verbruikers met overdreven resten zouden ook een boete krijgen waarvan het bedrag nog onbekend is. De wet verbiedt ook eetshows en eetcompetities  op sociale media. Vloggers en platformen die zondigen, zouden tegen een boete aankijken van 100.000 yuan.

Sommige lokale besturen doen inspanningen zonder specifieke wetgeving. In Haining kregen de ambtenaren te horen dat ze hun eten in de kantine moeten opeten. Daarover zijn ook willekeurige controles die bij niet naleving een waarschuwing opleveren. Op elke tafel staat overigens ook een bordje met herinnering.

In het onderwijs moedigen sommige scholen  de leerlingen aan om zuinig om te springen met voedsel. Leerlingen die hun lunchboxs leeg eten,  krijgen punten die ze kunnen sparen in ruil voor een geschenk. Volgens een rapport uit 2018 door het Institute of Geographic Sciences and Natural Resources Research gooiden de kinderen één derde van hun lunchbox weg. Kortom de bal is aan het rollen. Het wetsvoorstel is nog maar aan een eerste lezing toe. In China zijn drie lezingen nodig vooraleer het ontwerp echt wet wordt.

SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *