Wanda verkoopt pretparken aan Sunac

Om de schulden af te bouwen verkoopt Wanda zijn toeristische projecten en hotels voor 9,3 miljard dollar aan de vastgoedgroep Sunac in Tianjin. Gehoopt wordt dat deze tweede grootste Chinese deal ooit in vastgoed, de mogelijkheid tot beursgang van Wanda in China kan versterken.

Skistation te Harbin van Wanda


Aan ambitie ontbreekt het Wanda-voorzitter Wang Jianlin niet. Nog geen jaar geleden beloofde de miljardair om Walt Disney te gaan verslaan met een serie aan ontspanningsparken. De groep die zowel vastgoed, film, sport als ontspanning omvat had plannen om twintig dergelijke culturele projecten over China te bouwen. Het was de bedoeling om 300 miljard te investeren in culturele- en investeringsprojecten. Een ruime week geleden opende de groep te Harbin het grootste indoor skistation in de wereld dat 6 miljard dollar kost en niet verkocht wordt.
Recentelijk drong de bankregulator  er echter bij de mastodont privé groepen op aan om minder roekeloos te investeren en hun schulden onder controle te houden. De groep Standard & Poors verlaagde in december laatstleden eveneens de kredietrating van de Wandagroep.

Verkoop

Nu zegt Wanda dat het 91% van zijn 13 projecten cultureel toerisme verkoopt evenals 76 hotels. De vastgoedgroep Sunac betaalt er in totaal 63 miljard yuan voor. Daarmee bouwt de groep zijn schulden af en gaat voor een ‘activa-light’-werking. Nog dit jaar zal ‘Wanda Commercial’ zijn bankleningen terugbetalen, beloofde voorzitter Wang aan Caixin. De verkoop van de culturele en toeristische projecten moet 29,5 miljard yuan opleveren. Het prijskaartje voor de hotels bedraagt 33,6 miljard yuan. De overeenkomst met Sunac zou eind deze maand getekend worden. Wanda beweert dat Sunac de leningen van de betrokken projecten op zich zal nemen, maar Wanda zal blijven instaan voor beheer en werking. Sunac voorzitter Sun Hongbin zei aan het blad Caixin over meer dan 90 miljard aan kapitaal te beschikken. Hij had eerder al voor LeEco vers kapitaal aangebracht.

Beursgang?

Sun Hongbin {Sunac)


De aandelen van Sunac waren maandag opgeschort voor een ‘belangrijke verwerving’. Ondertussen gingen de aandelen van Wanda Hotel Development in Hongkong fel de hoogte in. Naar verluidt bereidt de groep Wanda een beursgang in China voor. De groep heeft wel drie armen die beursgenoteerd zijn.
Volgens het jaarverslag van Sunac ging de vastgoedverkoop er vorig jaar met 121% op vooruit, maar de vennootschap verdubbelde zijn grondreserves. Als gevolg van de snelle uitbreiding hebben Fitch en Moody hun beoordeling van stabiel naar negatief veranderd, aldus nog de Financial Times
Bronnen: Reuters, Caixin, http://news.flanders-china.be,FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *