Washington kiest voor diplomatie in wisselkoersdebat

We publiceerden kort geleden een opinie over de gespannen Amerikaans-Chinese verhoudingen. Intussen lijkt de spanning toch weer wat weg te ebben.
De Amerikaanse regering heeft bij monde van Minister van Financiën Geithner beslist om het rapport van 15 april over de wisselkoersen, waarvan verwacht werd dat het China zou veroordelen en de deur openen voor ingrijpende handelssancties, uit te stellen. Geithner wijst erop dat de komende maanden talrijke besprekingen op topniveau zullen gevoerd worden en wil daar echte vooruitgang boeken. Op 12-13 april is de Chinese president in Washington voor de top over kernveiligheid. Later deze maand komen de ministers van financiën en de centrale bankiers van de G20 bijeen. In mei is er een Strategische en Economische Dialoog tussen beide landen gepland en in juni komen de G20-kopstukken weer bijeen.
Washington kiest voor deze diplomatieke kaarten eerder dan voor de frontale aanval op China. Bovendien verkreeg het recentelijk toegevingen van China in de dossiers Iran en Noord-Korea. Het uitstel van het rapport geeft aan China tijdwinst. Dat de munt vroeg of laat weer een (beetje) moet gaan vlotten, is voor iedereen daar duidelijk, de vraag is alleen wanneer de tijd er rijp voor is.
Zie ook discussie-uitzending Dialogue

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *