Weibo trekt verbod om homo’s te tonen in

Het Chinese twitterachtige platform Weibo verbiedt sinds vorige vrijdag inhoud over homo’s. Dat doet het naar eigen zeggen om het internet te ‘zuiveren’. De maatregel kreeg veel kritiek en werd intussen weer ingetrokken.

homoVolgens een mededeling van Weibo zouden voortaan tekeningen, foto’s, video’s en artikelen met pornografische of gewelddadige inhoud of betreffende homozaken verboden worden. Ook illegale games en foto’s daarover worden geblokkeerd.

Weibo heeft maandelijks 392 miljoen actieve gebruikers. De nieuwe maatregel is deel van een campagne van drie maanden die ‘de omgeving van de internetcommunity schoon en harmonieus’ moet maken. Ze is volgens Weibo gebaseerd  op ‘de wetten en regels, zoals de Wet op de cyberveiligheid’.

Nog voor de mededeling hadden gebruikers al ervaren dat sommige hashtags geblokkeerd werden, zoals ‘Thorki’ en ‘Stucky’. Die refereren naar de populaire veronderstelde homokoppels in cartoons en films Thor/Loki en Steve Rogers/Bucky Barnes.

Vrijdagavond had Weibo al 56.243 onregelmatige posts gewist, 108 accounts die zwaar in overtreding gingen gesloten en 62 onderwerpen geblokkeerd.

Succesvol protest

homoIn maart had Weibo naar eigen zeggen ook al 1,3 miljoen posts gewist en 85.000 accounts gesloten.

In juni 2017 heeft de overheidsinstantie die bevoegd was voor de controle van het internet een regel uitgevaardigd waarbij providers stilgelegd worden wanneer ze programma’s aanbieden waarin ‘abnormale seksuele relaties of gedrag’ getoond worden. Het gaat ondermeer om ‘incest; homoseksuele relaties, seksuele intimidatie en seksueel geweld’.

Filmmaker Fan Chunlin heeft de regel met succes aangevochten voor de Intermediaire rechtbank nr.1 van Beijing. Hij vraagt dat de overheidsinstelling die de regel uitgevaardigd heeft uitlegt waarom homoseksualiteit ‘abnormaal’ is. Homoseksualiteit werd in de jaren 90 uit het strafrecht gehaald. Samen met biseksualiteit werd het in 2001 geschrapt van de officiële lijst van psychische ziekten. De regering is officieel ‘niet pro of niet contra’, maar maakt geen actieve promotie voor de rechten van LGBT’S.

De mededeling van Weibo lokte tegen zaterdagmorgen al 20.000 commentaren uit. Daarna werd de commentaarfunctie stilgelegd. De homogemeenschap was echter gemobiliseerd en waarnemers denken dat er in het weekend miljoenen protestberichten geweest zijn met de hashtag ‘Ik ben homo’ in vijf Chinese karakters.

Critici wierpen op dat de wet op de cyberveiligheid, waarop Weibo zich beriep, niets zegt over homo’s of LGTB in het algemeen.

‘De stem van de homo’ een magazine met 220.000 Weibo volgers, kondigde aan dat het zijn werk stopzette wegens ‘overmacht’.

Het protest tegen de beslissing van Weibo bleef aanhouden. Ook sommige officiële media zoals het partijblad People’s Daily riepen op tot tolerantie en stelden ‘dat het normaal is iemands seksuele geaardheid te respecteren’.

Weibo heeft maandag gemeld terug te komen op de beslissing homozaken op de lijst van te mijden onderwerpen te plaatsen. Het bedankt de gebruikers voor ‘de discussie en de suggesties’.

Censuur en zelfcensuur

De Chinese regering voert al jaren campagne voor een schoon internet. Bij ons denkt men dan vooral aan censuur tegen ongewenste politieke inhoud. Maar de facto is de censuur vooral gericht tegen wat als moreel verwerpelijke inhoud gezien wordt, en tegen sensationeel fake nieuws dat de openbare orde kan verstoren.

Chinese providers van internetdiensten zijn verantwoordelijk voor de illegale inhoud die via hun platform verspreid wordt. Daarom doen ze zelf aan censuur. Daarbij zijn ze soms nog strenger dan de regering, zoals blijkt uit het voorbije incident.

Bronnen: People’s Daily, Caixin, BBC, Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Weibo trekt verbod om homo’s te tonen in

  1. hahaha
    17 April 2018 at 15:31

    Dat CPC niks tegen homo’s heeft is al erg duidelijk, maar erg veel anti CPC activisten en dissidenten zijn zelf wel erg openlijk homo. En die mengen graag hun anti CPC inhoud met hun homo identiteit. Waardoor het lijkt of deze mensen voor de hele homo groep spreken. Dus ik zou zeggen: ‘ hou je eigen mening voor je zelf en laat de homo’s voor zichzelf spreken’. Want bepaalde pro CPCers durven niet openlijk uit de kast te komen vanwege deze idioten.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar