Xi belooft meer opening voor buitenlandse bedrijven

President Xi Jinping heeft in Shanghai de nieuwe China International Import Expo (CIIE) geopend. Het was uitkijken naar zijn toespraak. Zou hij nieuwe maatregelen aankondigen om China meer open te stellen?

Presidenten van China en Kenia.

Hoe zou Xi reageren op de verwijten van de VS dat China het buitenlandse bedrijven te moeilijk maakt om de Chinese markt binnen te dringen, en dat er intellectuele eigendom gestolen wordt? In het kielzog van Trump zijn ook een aantal Europese multinationals gelijkaardige verwijten gaan maken.

Volgens buitenlandse experts heeft president Xi geen nieuwe maatregelen aangekondigd, hij hield zich bij de uitwerking van eerdere beloften. Misschien spaart hij nieuwe initiatieven voor zijn nakende gesprek met president Trump? Maar zijn sterk engagement voor verdere opening van China is betekenisvol in de huidige wereld waar sommigen de protectionistische tour willen opgaan.

Openheid

De expositiegebouwen

Xi verdedigde sterk een wereldwijde vrije handel, op voorwaarde dat de groei inclusief is, dat iedereen er bij wint. Wie de wet van de sterkste wil opleggen en alle voordeel naar zich toe wil trekken leidt volgens hem de wereld op een dood spoor.

‘Openheid is een Chinees kenmerk geworden’, zei hij. ‘China is gegroeid door samen te werken met de hele wereld, en die wereld heeft ook gewonnen bij de opening van China’.

In de komende 15 jaar gaat China naar schatting voor 30.000 miljard dollar goederen invoeren en voor 10.000 miljard diensten. Vorig jaar had Xi de import van goederen in 15 jaar nog geschat op slechts 24.000 miljard.

Hij beloofde de Chinese invoertarieven verder te verlagen en maatregelen te nemen opdat buitenlandse bedrijven een gemakkelijker toegang tot China zouden hebben. Dat zal ondanks de handelsoorlog ook voor Amerikaanse bedrijven gelden.

De invoer moet omhoog, door lagere invoerrechten maar ook eenvoudiger douaneformaliteiten en minder ‘institutionele kosten’. De markttoegang moet nog gemakkelijker worden.

De Chinese president ijvert voor vooruitgang in de onderhandelingen over een China-EU investeringsverdrag en een regionaal vrijhandelsverdrag met Japan en Zuid-Korea.

Geen capitulatie

Xi vermeed hete hangijzers zoals de Amerikaanse klachten over vermeende diefstal van intellectuele eigendom en ongeoorloofde voordelen voor staatsbedrijven.

Hij liet de VS wel weten dat China niet zal capituleren in de handelsoorlog: Hij had het over ‘groeiende onzekerheden’, maar vergeleek de Chinese economie met een zee. Een storm kan een vijver doen overstromen, zei hij, maar niet de zee overweldigen.

De samenvatting van de Chinese pers: globalisering is een irreversibele trend die de economische ontwikkeling van de wereld vooruit duwt. Alle landen zouden zich meer moeten openen en strijden tegen protectionisme. Alle landen moeten zo snel mogelijk overschakelen op nieuwe vormen van ontwikkeling, en mikken op innovatie. Ontwikkeling moet inclusief zijn, iedereen moet van de voordelen kunnen genieten. China gaat zich steeds meer open stellen.

Tien concrete maatregelen voor verdere opening

1. Om de binnenlandse consumptie van hoogwaardige goederen en diensten te ondersteunen gaat China het inkomen van de mensen verhogen.
2. China zal de invoerrechten verlagen, de douaneformaliteiten vergemakkelijken, de institutionele kosten doen dalen. De internationale e-commerce en andere nieuwe vormen van zaken doen zullen versneld ontwikkelen.
3. De CIIE moet een continu succes worden dat jaarlijks zal plaats vinden.
4. Beperkingen op buitenlandse investeringen worden verder afgebouwd. Dat geldt voor de financiële sector, de dienstensector, landbouw, mijnbouw, maakwerk , telecom, onderwijs, gezondheidszorg en cultuur. Vooral in onderwijs en gezondheidszorg, waar de lokale sector tekort schiet, is er interesse voor buitenlandse projecten.
5. Buitenlandse investeringen zullen beter wettelijk beschermd worden. Ze krijgen dezelfde behandeling als binnenlandse investeringen, als ze niet op de lijst van verboden sectoren staan.
6. Het onderzoek naar misbruik van intellectuele eigendom wordt intensiever. Bij zwaardere misdrijven horen zwaardere straffen om overtreders af te schrikken.
7. Er komt een vrijhaven op het eiland Hainan
8. China is voorstander van het afsluiten van multilaterale handelsovereenkomsten: bijv. RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership), het investeringsverdrag met de EU, de vrijhandelszone China-Japan-Zuid-Korea.
9. De acht grote initiatieven van de 2018 FOCAC top voor Chinees-Afrikaanse samenwerking zullen uitgevoerd worden
10. De China (Shanghai) Pilot Free Trade Zone wordt groter. De beurs van Shanghai krijgt een aparte afdeling voor technologisch innoverende bedrijven. Er komt nationale steun voor de geïntegreerde ontwikkeling van de Yangtze River Delta Regio rond Shanghai..

BBC News, China Daily, Global Times, Caixin, Reuters

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar