Werelddag tegen de Armoede voor het eerst in China

China nam voor de eerste keer deel aan de Werelddag tegen de Armoede. De armoede volgens de Chinese norm daalt van jaar tot jaar. Die volgens de internationale armoededrempel blijkt sterk overschat.

china-ethnic-minorities-zhuang-longshen-terracesNog 82 miljoen arme Chinezen (6% van de bevolking) hebben een inkomen van minder dan 1 $ per dag. In 2013 was er een daling van de armen met minder dan 1$ per dag met 16,5 miljoen. Ongeveer 200 miljoen inwoners(15% van de totale bevolking) zitten nog steeds onder de internationale armoededrempel van 1,25 $ per dag. De cijfers afkomstig van een viceminister, werden vorige week vrijdag naar aanleiding van de Werelddag tegen de Armoede, bekend gemaakt. De regering vindt dat de huidige bijstandsprogramma’s onvoldoende effect sorteren omdat de fondsen niet goed aangewend worden. Hervormingen zitten in de pijplijn om de armoede sneller te verminderen.
Xinhua wijst erop dat schijn soms bedriegt: plaatsen met chique buildings kunnen een verarmde bevolking verbergen, terwijl andere plaatsen absoluut het statuut van arme streek proberen te houden omwille van de eraan verbonden subsidies.

Armoede overschat

The Economist noemt het cijfer van 200 miljoen veel te hoog. Het is gebaseerd op Chinezen die in absolute waarde minder dan 1,25 $ per dag verdienen in 2013, maar de internationale norm voor armoede van de Wereldbank is 1,25$ dollar consumptie per dag in koopkracht in de VS in 2005. De omrekening is niet eenduidig (ondermeer omdat zelfs arme Chinezen slechts een deel van hun inkomen consumeren) maar na de nodige berekeningen en schattingen vindt de Economist dat de Chinese armoedenorm in werkelijkheid 15-20% hoger ligt dan die van de Wereldbank. Het aantal armen volgens internationale normen ligt in China anno 2013 dus lager dan 82 miljoen. Dat is coherent met het cijfer van de Wereldbank voor 2011: 81,7 miljoen. In datzelfde jaar telde China zelf nog 122 miljoen armen.
Bronnen: China Daily , Economist

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *