Wie heeft schuld aan spookstad?

In Binnen-Mongolië, een autonome regio in China grenzend aan Mongolië en Rusland in het noorden, ligt een spookstad. Chinese media besteden aandacht aan dit mislukte project om een nieuwe stad te bouwen, dat op vele vlakken ongelooflijk veel gekost heeft aan een arme regio. Het is een schandaal van verkeerde planning, verwaarloosde huisvesting en gebrek aan aansprakelijkheid.
De regio Binnen-Mongolië had in 2007 een record aan jaarlijks inkomen van 88 miljoen yuan (10 miljoen euro), maar in 1998 werd het plan opgevat om in Qingshuihe een nieuw district te bouwen op basis van een investering van maar liefst 6,9 miljard yuan (700 miljoen euro). De lokale autoriteiten dachten dat de helft van het geld ervoor zou komen van privé-investeringen en bouwmaatschappijen en de andere helft hoofdzakelijk van regeringen op nationaal en provinciaal niveau. De lokale regering zelf zou maar 5,4 % moeten bijleggen.
Nadat er al werken waren uitgevoerd voor ongeveer 200 miljoen yuan werd het duidelijk dat investeerders geen belangstelling meert hadden en twee jaar geleden moest het project worden gestaakt. Wat er vandaag overblijft, is 5 km² terrein met wat regeringskantoren, half afgewerkte gebouwen en wegen, funderingen en ruïnes. De bouwplaats wordt bewaakt en zo goed en zo kwaad mogelijk bewoond door bejaarden zonder pensioen, die voor hun diensten op onregelmatige basis een kleine vergoeding ontvangen. Bouwvakkers hebben hun loon al lange tijd niet meer ontvangen, bouwbedrijven hebben verliezen geleden en zien niet hoe ze hun geld kunnen terugkrijgen. Bewoners van de oude stad hadden hun huis voor een te lage prijs verkocht omdat ze overtuigd waren door een campagne om te verhuizen naar een gloednieuw district. De plaatselijke regering had al die tijd de oude stad laten verkommeren en heeft nu moeten beslissen om opnieuw belastinggeld in te zetten, ditmaal in renovatiewerken die dringend nodig zijn.
De verantwoordelijken voor al deze ellende zijn echter onbekend. Het zouden ambtenaren kunnen zijn die zich het hoofd op hol hebben laten brengen door hogere kaderleden die in de jaren ’90 een inspectiereis maakten in de streek. Het zouden bureaucraten kunnen zijn die maar korte tijd in het district hebben gewerkt. Er zijn vage beloften gedaan dat er een onderzoek komt.
Onverantwoorde prestigeprojecten zijn een kwaal in het hedendaagse China. Volgens het Nationale Auditburau is er zo’n 5735 hectare land zonder officiële toestemming aan bouwpromotoren toegewezen. Dat een verantwoorde urbanisatie juist het thema van Expo 2010 is, geeft de hele zaak een bijzonder ironische kant. Het publiek en een aantal opiniemakers eisen echter dat de namen van de verantwoordelijken boven water komen en dat de schuldigen een passende en ontradende straf krijgen. De media-aandacht is wellicht een goed begin.
Bronnen: Xinhua, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *