Winnen Chinese vaccins het nodige vertrouwen?

Al 20 landen zouden COVID-19 vaccins bij Chinese producenten besteld hebben. Ook in die sector is het parool: hervormingen en openheid voor de wereld.

De bekendste Chinese vaccins zijn Sinovac, Sinopharm en Cansino.

infographic Global Times

Voor wanneer samenwerking tegen COVID-19?

Er zijn nog altijd westerse media die de veiligheid en de doeltreffendheid van die vaccins in twijfel trekken. Bovendien insinueren journalisten verder dat China vaccins verkoopt om de aandacht af te leiden van de fouten die volgens hen in het begin zijn gemaakt, of om politieke invloed te verwerven in bepaalde landen. Vaccindiplomatie heet het dan. Chinese diplomaten en media verwerpen die term met de argumenten dat er in werkelijkheid uiterst weinig fouten zijn gemaakt en dat die vanwege de onbekendheid met het nieuwe coronavirus erg begrijpelijk waren. Zij wijzen erop dat er veel luchtiger wordt gedaan over de fouten die door westerse regeringen zijn gemaakt (o.a. het negeren van de informatie en de methodes uit China) en die nog steeds honderdduizenden mensenlevens kosten. Conclusie van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken: sommigen in het Westen en in landen die bondgenoten zijn van Washington blijven last hebben van een koude oorlogsmentaliteit. China is zich wel bewust van de onvolkomenheden van zijn gezondheidssysteem, maar probeert de problemen op te lossen. In bepaalde westerse landen wordt er alleen naar de onvolkomenheden gekeken, niet om ze op te lossen, maar om China aan te vallen. De landen moeten samenwerken en COVID-19 bestrijden, niet elkaar.

Vaccinsector actief

Intussen merkt de China Vaccine Industry Association dat de Chinese bedrijven nu alle zeilen zullen moeten bijzetten om de vraag naar hun producten aan te kunnen. Miljoenen vaccins zijn nodige voor de Chinese bevolking en voor de landen die ze hebben besteld. Dat zijn vooral landen in ontwikkeling (overigens met regeringen die zich wel degelijk politiek onafhankelijk kunnen en zullen blijven opstellen tegenover Beijing, zoals Brazilië of Indonesië). De sector van de vaccinproducenten heeft er alle vertrouwen in dat het ze zal lukken om in 2021 miljarden vaccins te maken.

Openheid

De China Vaccine Industry Association wijst erop dat de internationale markt zeer hoge kwaliteitsnormen heeft. De vaccinbedrijven hebben zich moeten aanpassen om de nodige vergunningen te krijgen zodat ze zich nu op de internationale markt kunnen richten. De overheid zou ook werken aan een ontwikkelingsplan voor de Chinese vaccinindustrie tijdens het vijfjarenplan dat binnenkort begint.

Hervormingen

In 2019 had de Chinese vaccinsector 20 procent van de wereldwijde markt. Dat zal ongetwijfeld toenemen. Ook in deze sector waren volgens de woordvoerder ervan hervormingen nodig: een ontwikkelingsplan ontbrak, het innovatievermogen was zwakker dan dat in ontwikkelde landen en de leveringscapaciteit haperde in sommige delen van de industriële keten. Nu wordt de Chinese vaccinindustrie echter steeds professioneler en komen er meer kleine en middelgrote bedrijven in opkomst ondersteund door het regeringsbeleid. Chinese COVID-19-vaccinontwikkelaars – Sinovac, Sinopharm en CanSinoBio – hebben een aanvraag ingediend voor deelname aan het COVAX-plan van de Wereldgezondheidsorganisatie. Een toenemend aantal regeringen neemt nu al een open-minded, positieve houding aan tegenover de Chinese vaccins

Bronnen: Global Times, Japan Times, fmprc.gov.cn (Ministerie BuZa China)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *