Wukan conflict voorbij

  Woensdag werden de blokkades opgeruimd en hing er aan de ingang van het dorp een spandoek om hogere regeringsambtenaren welkom te heten. Daarmee komt een einde aan tien dagen ‘opstand’.
 Lin Zuluan , een verkozen dorpsvertegenwoordiger, ontmoette de vice-secretaris van de Partij in Guangdong. Die zou akoord gegaan zijn met de drie eisen van de dorpelingen, verklaarde Lin volgens de Financial Times. Het zou gaan om de vrijlating van drie dorpsleiders, een volledig onderzoek naar de verdachte dood van een dorpsleider in een politiecel, en de garantie dat de verkozen dorpsleiders niet als criminele bendeleiders zouden aangeklaagd worden. Na dit akkoord werd een voor woensdag aangekondigde protestmars naar de regeringsgebouwen van de nabije stad afgelast. De regering had overigens vooraf verwittigd dat het nu wel genoeg geweest was en verdere acties tot repressie zouden leiden.
De stad Shanwei waaronder Wukan valt heeft een special onderzoeksteam opgezet om de betwiste landdeals die aan de grondslag van het protest lagen, te onderzoeken. Als blijkt dat sommigen illegaal gehandeld hebben zullen ze streng gestraft worden.
De Chinese Global Times maakt echter nog melding van ontevredenheid. Woensdag werd op een persconferentie bekendgemaakt dat de autopsie van de dorpsleider Xue Jinbo, die in gevangenschap overleed, uitgewezen heeft dat hij stierf aan een hartaanval. De verwondingen die op zijn lichaam werden aangetroffen zijn het gevolg van het gebruik van “licht” geweld, maar konden niet de dood veroorzaken.Hierop zouden honderden dorpsbewoners de straat opgetrokken zijn om te protesteren.
Dat de overheid van de provincie nu erkent dat de dorpsvertegenwoordigers geen criminelen zijn is een bocht van 180 °. Tot het laatst bleef de burgemeester van Shanwei volhouden dat de dorpsleiders bendeleiders waren die streng zouden gestraft worden voor het verstoren van de openbare orde.
In de hele zaak blijft het een raadsel waarom de nationale en provinciale overheid de locale overheden van Shanwei en Fukan die duidelijk in gebreke bleven zolang heeft laten aanmodderen. Wukan is intussen nationaal bekend en stimuleert de discussie over landonteigeningen, corrupte ambtenaren,en de meest efficiente manier om zich daartegen te verzetten. Sommigen suggereren zelfs dat dit de bedoeling van bepaalde personen in de nationale regering kan geweest zijn. Opvallend is dat de dorpelingen zich wel sterk verzetten tegen de lokale politici die zij als corrupt bestempelen, maar steeds expliciet hun vertrouwen in de hogere geledingen van de Communistische Partij gesteld hebben.
(Global times; Financial Times)

Print Friendly, PDF & Email

11 comments for “Wukan conflict voorbij

  1. Ik denk dat Wukan nog niet voorbij is.
    Ik heb veel bewondering voor de mensen die zich, nadat een van de vorige dorpsafgevaardigden in de cel is vermoord, toch weer als afgevaardigden van de gemeenschap willen inzetten. Ik denk dat ze ondanks de beloften van de overheid, niet meer veilig zijn.
    Maar ‘Wukan’ laat wel zien hoe corrupt de Chinese overheid is. De corruptie in China is niet een zijdelings fenomeen, maar het is een fundamenteel gegeven in de opbouw van de CCP, in de werking van de partij en in het gedachtengoed van de partijfunctionarissen.

  2. Ik snap niet waarom corruptie in China door Gubo direct in verband wordt gebracht met de CCP.
    In India, Rusland, Indonesie, Italie en vele andere landen waar de ernst van corruptie niet voor China onder doet, wordt corruptie niet in verband gebracht met de democratische systeem en de veel partij systeeem.
    Ik snap niet waarom er nog steeds mensen zijn die met kronkels onafhangkelijke zaken met elkaar willen verbinden.
    (Zoals bijvoorbeeld dat democratie hongersnood zou voorkomen.
    http://www.palgrave-journals.com/ejdr/journal/v21/n5/full/ejdr200937a.htmlhttp://www.palgrave-journals.com/ejdr/journal/v21/n5/full/ejdr200937a.html )
    De CCP heeft corruptie niet uitgevonden. De corruptie tijdens de Chinese republiek spreekt boekdelen.
    Men kan de CCP hoogstens kwalijk nemen dat ze na zo veel jaar nog steeds niet gelukt is om een betere systeem van “check and balance” te implementeren.

  3. Wat Wukan uniek maakt is dat het de niveau van puur eigen belang is ontstegen. Het gaat om gerechtigheid en wat wettelijk goed of fout is.
    In de ontelbare soort gelijke protesten werd door de belang hebbende partijen geweld gebruikt en draait allees om geld. Na in zetten van de oproer politie is het wachten op de volgende protesten.
    Bij Wukan waren de protesten zogoed als geweldloos. En bij Wukan hebben ze uiteindelijk voor elkaar gekregen dat ze de eerste wettelijk erkent zelf gekozen dorpsbestuur onder de CCP zijn geworden. Een historisch prestatie!!
    Wukan is inderdaad niet voorbij. Wukan is een begin. Er zullen nog veel Wukan’s volgen.
    Wat we in China zien is gewoon wat er gebeurt als een groot ontwikkelingsland in sneltrein vaart ontwikkeld.

  4. Update:
    Haimen staat hoog op de lijst om Wukan nummer 2 te worden. Wat aanvankelijk begon als protest tegen de bouw van een elektriciteitscentrale heeft nu ontwikkelt tot protesten tegen het vasthouden van protestanten. Wat nog ontbreekt zijn gekozen leiders en discipline onder de protestanten.
    Nu maar hopen dat het voorbeeld van Wukan een succesvol vervolg krijgt.

  5. Tsja, ik zou de corruptie graag in verband willen brengen met een andere partij, maar dat gaat in China niet ………..

  6. Hoezo moet corruptie met een partij of systeem verbonden worden?
    Corruptie is gewoon een menselijk gegeven. In landen waar veel armoede heerst en rijkdom synoniem is voor aanzien, viert corruptie hoogtij.
    China (en veel ontwikkelingslanden) voldoet aan deze twee eisen. CCP of niet. Corruptie zou in de huidige China hoogtij vieren.
    Als afsluiting wil ik nog zeggen dat in de begin periode van de volksrepubliek corruptie zo goed als uitgeroeid was. China was zeker niet zo rijk als nu. Maar rijkdom verschafte geen aanzien.
    In China van nu is rijkdom voor de meeste mensen de maatstaf van aanzien. Helaas.

  7. Trouwens, ik vind het ook dom om de goede ontwikkelingen in China automatisch met de CCP te koppelen.
    Een reactie in de trend van:
    “Tsja, ik zou de goede ontwikkelingen graag in verband willen brengen met een andere partij, maar dat gaat in China niet ………”
    maakt bij me weinig indruk en is niet bepaald informatief.

  8. Hallo Kwai
    Ik heb geen verband gelegd tussen goede ontwikkelingen en de CCP. Ik heb een verband gelegd tussen de 1 partijstaat en corruptie, dit was mijn letterlijke tekst:
    ‘Tsja, ik zou de corruptie graag in verband willen brengen met een andere partij, maar dat gaat in China niet ………..’

  9. Klopt!!
    Ik heb jouw woorden een beetje aangepast om mijn stelling duidelijk te maken, vandaar de woorden “in de trend van”
    Mijn stelling is:
    1) Corruptie in China heeft niet veel te maken met CCP. (zie eerdere opmerkingen)
    2) Vooruitgang van bijv mensenrechten in China heeft ook niet veel te maken met de CCP (Vaak door CCP geclaimd).
    Want mensenrechten worden in de praktijk door steeds beter opgeleide bevolking afgedwongen. (Wie even in de geschiedenis van van Europa en Amerika duikt kan de overeenkomsten van mensenrechten ontwikkeling nauwelijks ontgang. Mensenrechten werd met protesten en geweld afgedwongen. Vrouwenkiesrecht, Burgerrechten beweging in Amerika, Recht op vakbonden enz, enz. China doet gewoon versneld de ontwikkelingen van Het Westen van de laatste 130 jaar na. Op de Chinese manier

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *