Xi bezoekt Rusland, Duitsland en G20

Deze week bezoekt president Xi Jinping Rusland en nadien Duitsland. Daar zal hij onder meer de G20-top bijwonen in Hamburg. Het wordt het eerste rendez-vous van de 20 leiders met de Amerikaanse president Trump na de G7 in Sicilië.

Nauwelijks een dag bekomen van een driedaags bezoek aan Hongkong is president Xi alweer voor een week op reis. Twee dagen brengt hij door in Rusland. Het is zijn zesde bezoek sinds hij in 2013 aan de macht kwam en de 21-ste maal dat hij spreekt met Vladimir Putin. Het wordt de derde keer dat beide staatshoofden elkaar dit jaar ontmoeten. Volgens de Chinese ambassadeur in Rusland Li Hui zal het bezoek de bilaterale relaties aanzwengelen en nieuwe programma’s verschaffen voor regionale integratie. ‘Hoe snel de internationale verhoudingen ook mogen veranderen, de bilaterale relaties moeten behouden blijven en verbeteren’, aldus de ambassadeur. Volgens adjunct minister van Buitenlandse Zaken Li Huilai zal het bezoek het alomvattend strategisch partnerschap tussen beide landen verder verdiepen.

Euraziatische Economische Unie {Wikipedia)

China is al zes jaar op rij Ruslands belangrijkste handelspartner. Volgens cijfers van de Chinese douane groeide de Chinees-Russische handel tijdens de eerste 5 maanden met 33% tot 32 miljard dollar zodat voor dit jaar 80 miljard realistisch lijkt. Het doel was tegen 2020 het cijfer van 200 miljard dollar te bereiken. Voor de besprekingen gedurende de komende dagen zal worden nagegaan hoe het Russische objectief van een Euraziatische Economische Unie gekoppeld kan worden aan het Chinees initiatief van de nieuwe zijderoutes. De Euraziatische Economische Unie omvat Rusland, Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië. De twee landen zullen ook de praktische uitvoering goedkeuren voor de periode 2017-2020 van het Treaty of Good-Neighborliness and Friendly Cooperation.

Duitsland

Op 5 en 6 juli bezoekt president Xi Jinping Duitsland waar hij op 7 en 8 juli in Hamburg zal deelnemen een de top van de G20. Sinds maart 2014 hebben Duitsland en China een relatie op het niveau van strategisch partnerschap. Tussen beide landen lopen niet minder dan 70 consultatie- en samenwerkingsplatformen. Vorig jaar werd China voor het eerst Duitslands grootste handelspartner met een bilateraal handelsvolume van 151 miljard dollar. Xi zal zowel de Duitse president Steinmeier spreken als gesprekken hebben met kanselier Merkel. De twee landen proberen het Chinese plan ‘Made in China 2025’ te koppelen aan het Duitse ‘Industry 4.0’ concept. Xi zal ook de Berlijnse Zoo bezoeken die onlangs twee panda’s kreeg en een voetbalwedstrijd bijwonen tussen het Chinese en Duitse jeugdteam.

G20

De havenstad Hamburg ontvangt op 7 en 8 juli de leiders van de G20. Het thema is: ‘Shaping an interconnected world’. De discussies zullen een brede reeks thema’s omvatten: de toestand van de wereldeconomie en handel, klimaatsverandering, ontwikkeling en de digitale economie. Het goede nieuws is dat de landen van de G20 dit jaar voor het eerst sinds 2008 een positieve groei verwezenlijken. Het slechte nieuws is dat er toch geen robuuste herleving is en dat er sprake is van een toenemend protectionisme. De WTO verwacht nauwelijks 2,4% meer handel dit jaar, aldus de FT. Naar verluidt zal Xi pleiten voor een sterke, duurzame evenwichtige en inclusieve groei van de wereldeconomie.

Het wordt vooral uitkijken hoe de andere landen gaan reageren op de nieuwe Amerikaanse president Trump die al op de G7 op weinig bijval kon rekenen. Volgens Euractiv zou kanselier Merkel pogen president Trump te isoleren en beschikt ze hiervoor niet enkel over de steun van Europa, maar ook over die van India en China. Nog vorige week beloofde Trump om de invoer van Europees staal heffingen te gaan opleggen. De voormalige topvrouw Christiana Figueres van UN Framework Convention on Climate Change verwacht van haar kant dat de EU en China tijdens de G20  een gezamenlijk klimaatstandpunt zullen formuleren.
Bronnen: China Daily, SCMP, FT, Euractiv

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *