Xi bezoekt Spanje voor G20, Portugal nadien

Naast het bijwonen van de G20-top in Buenos Aires op 30/11 en 1/12 brengt Xi Jinping een staatsbezoek aan vier landen: Spanje, Argentinië, Panama en Portugal. Spanje bezoekt hij vanaf morgen, Portugal komt na de G20 aan de beurt.

Het hoogtepunt van de nieuwe reis is de 13-de G20-top die van 30 november tot 1 december in Buenos Aires plaats vindt. Naast Argentinië bezoekt de Chinese president voor de top eerst Spanje en nadien Panama en Portugal.

Zijn bezoek aan Spanje duurt van 27 tot 29 november. Hij zal koning Felipe VI ontmoeten, gesprekken voeren met eerste minister Pedro Sanchez en nadien spreken met beide Kamervoorzitters. Volgens onderminister Wang Chao zullen China en Spanje een gemeenschappelijke verklaring uitvaardigen en documenten tekenen over hun samenwerking in derde markten, handel in diensten, belastingen en financiën, cultuur, wetenschap en technologie.

Tijdens Xi’s bezoek aan Portugal van 4 tot 5 december zal hij zowel president Marcelo Rebelo de Sousa ontmoeten, premier Antonio Costa  en als parlementsvoorzitter Eduardo Ferro Rodrigues. Volgens Wang zullen de twee landen documenten tekenen om de samenwerking te verstevigen op vlakken infrastructuur, waterbeheersing, kwaliteitsinspectie, energie, financiën, kunst onderwijs en wetenschap.

De staatsbezoeken aan Argentinië en Panama volgen na de G20-top. Volgens onderminister Qin Gang hebben China en Argentinië een goed voorbeeld gegeven van gemeenschappelijke ontwikkeling tussen opkomende economieën en ontwikkelingslanden. De president zal ook met zijn ambtsgenoot Mauricio Macri spreken over bilaterale en internationale kwesties. Beide presidenten zouden naar verwachting een gemeenschappelijk actieplan uitvaardigen voor de komende vijf jaar.

China en Panama hebben pas vorig jaar diplomatieke betrekkingen aangeknoopt. De Chinese president zal spreken met president Carlos Varela over de toekomstige samenwerking. 20 samenwerkingsakkoorden worden getekend op domeinen zoals handel, technologie, infrastructuur e.a.

G20

De G20 top is al de zesde waaraan Xi Jinping deelneemt. Volgens onderminister Zhang Jun houdt de top drie zittingen plus een vergadering met gesloten deur. Bij de onderwerpen die bediscussieerd worden, behoren de wereldeconomie, handel en investeringen, digitale economie, duurzame ontwikkeling, infrastructuur en de klimaatwissel. Xi zal ook een informele vergadering van de leiders van de BRICS-landen bijwonen.

Ongetwijfeld zal de Chinese president er steun zoeken tegen het protectionisme en voor multilaterale ontwikkeling en de uitbouw van een open wereldeconomie. Onderminister van Handel Wang Shouwen hoopt dat door een nauwere samenwerking nieuwe groeidrijvers worden aangesproken. Hij hoopt dat alle landen voorstander zullen zijn van een multilateraal handelsregime. China ondersteunt de WTO en de hervorming van de instelling zodat deze doelmatiger wordt en met meer autoriteit optreedt.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Xi bezoekt Spanje voor G20, Portugal nadien

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.