Xi en Poetin kanten zich tegen externe inmenging (upd)

De presidenten V. Poetin en Xi Jinping hebben zich gekant tegen NAVO-uitbreiding en verklaarden ongerust te zijn over het AUKUS-initiatief. Ze willen onderlinge coördinatie om externe bemoeienis af te wenden. Ook een nieuwe gaslijn en de samenwerking tussen de navigatie satellietsystemen Beidou en Glonass werd overeen gekomen.

De Russische en de Chinese presidenten hebben elkaar vrijdag ontmoet, de eerste face-to-face ontmoeting sinds twee jaar. De ontmoeting gebeurde vlak voor de opening van de Olympische Winterspelen. Overigens had Xi in 2014 ook de Winterspelen te Sochi bezocht. Na hun ontmoeting hebben de twee staatsleiders een mededeling verspreid van meer dan 5000 woorden.

De verklaring stelt dat een klein aantal internationale krachten hardnekkig doorgaan met het bevorderen van unilateralisme, het aannemen van machtspolitiek, zich mengen in de interne aangelegenheden van andere landen, het ondermijnen van de legitieme rechten en belangen van andere landen, het creëren van wrijvingen en confrontaties en het belemmeren van de ontwikkeling en vooruitgang van de mensheid.

Bezorgd

Meer concreet kanten de twee landen zich zijn ook tegen verdere uitbreiding van de NAVO en roepen het blok op om zijn ideologische benaderingen van de Koude Oorlog op te geven en de soevereiniteit, veiligheid en belangen van andere landen te respecteren. De twee delen verder hun ernstige bezorgdheid over AUKUS, het pact tussen de VS, het VK en Australië. De landen worden opgeroepen hun verplichtingen inzake de non-proliferatie van kernwapens en raketten te goeder trouw na te komen en samen te werken om vrede, stabiliteit en ontwikkeling in de regio.

 Poetin verklaarde een dag eerder dat China en Rusland een cruciale rol zullen spelen bij het waarborgen van de stabiliteit in de uitdagende wereld van vandaag. Xi beloofde dat China en Rusland elkaars soevereiniteit en belangen zouden steunen, terwijl ze eveneens externe inmenging en regionale veiligheidsdreigingen zullen aanpakken. De twee BuZa ministers Lavrov en Wang Yi kantten zich tegen de politisering van de Olympische Spelen en ze coördineerden hun stellingen over Oekraïne.

‘Nieuw tijdperk’

De groepen Gazprom en CNPC tekenden een overeenkomst voor een nieuwe gasroute met 10 miljard m³ per jaar. Vorig jaar steeg de bilaterale handel met één derde tot 140 miljard. De portefeuille van de Intergovernmental Commission on Investment Cooperation bevat 65 projecten die in totaal $ 120 miljard waard zijn. Bij de gisteren meer dan 16 ondertekende overeenkomsten bevindt zich ook een akkoord om beide satelliet navigatiesystemen Beidou en het GLONASS te gaan coördineren. Hoewel over de samenwerking al in 2018 een overeenkomst werd gesloten, gaat dit akkoord verder want het zorgt voor de complementariteit van systeemtijd schema’s als deel van de compatibiliteit en interoperabiliteit. Het wordt een ernstige concurrent voor het Amerikaanse GPS-systeem. Het blad Global Times kopt zelfs dat ‘de hechtere betrekkingen tussen Rusland en China een nieuw tijdperk inluiden waarin de internationale betrekkingen niet bepaald worden door de VS’.

Openingsceremonie

President Putin was bij de groep van een twintigtal staatshoofden en regeringsleiders leiders die de opening ceremonie  bijwoonden van de Olympische Winterspelen. Bij hen behoorden de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, de emir van Qatar, de kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten, de Pakistaanse premier Khan, de Egyptische president Fattah el-Sisi en president Fernández van Argentinië. Ook UN-secretaris Gutierrez en WHO directeur generaal Tedros Ghebreyesus waren aanwezig.. In de zijlijn van de Spelen ontmoette Xi Jinping eveneens de Egyptische president el-Sisi en de leiders uit Kazachstan, Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizië en Tadzjikistan. Hij ontving ook de Servische en de Ecuadoriaanse presidenten.

Bronnen: Global Times, SCMP, FT


Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.