Xi Jinping bezocht Xinjiang

8 jaar na een vorig bezoek heeft de Chinese president Xi Jinping afgelopen week nogmaals Xinjiang bezocht. Hij feliciteerde de regio voor de uitbouw van het Belt & Road Initiative (BRI) waardoor het van een marginale regio tot een centrale hub werd in de nieuwe zijderoutes en verbindingen naar Europa en Centraal-Azië.

Xi in het Urumqi International Land Port gebied (Foto Xinhua) Disclaimer

Xi Jinping bezocht in 2014  de A.R. Xinjiang maar toen lag de aandacht vooral op ordehandhaving. Ditmaal lag de klemtoon anders. Hij bezocht in de hoofdstad Urumqi de Universiteit van Xinjiang, het Urumqi International Land Port gebied, de Guyuanxiang-buurt in het district Tianhan en het museum van de regio. Nadien volgde een bezoek aan het Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) in de stad Shiheze. Donderdag deed hij de stad Turpan aan. Vrijdag hoorde Xi rapporten van het partijcomité, het regionaal bestuur en van het XPCC.

Centrale boodschap was dat door de verdieping van de Belt & Road Initiative (BRI) uitbouw Xinjiang niet langer een ver afgelegen gebied is, maar een kernhub. ‘Jullie hebben iets gedaan van historisch belang en de resultaten zijn goed’, aldus nog Xi terwijl hij het Urumqi International Land Port gebied bezocht. Hij keek er in real-time naar een video over de Alashankou en Khorgos landhavens en observeerde het assembleer centrum van de China-Europe vrachttreinen. Enkel dit jaar vertRokken 609 vrachttreinen uit de Urumqi International Land Port naar Europa. In totaal waren er al 5.900 vrachttreinen.

 Xi zei tijdens een bezoek aan de Guyuanxiang-buurt dat hij buurtwerk belangrijk vindt omdat het rechtstreeks de noden van het volk beantwoordt. Ongeveer 90 procent van de buurtbewoners behoren er tot de etnische minderheden en velen zijn migrerende werknemers. ‘Het is een voorbeeld van etnische harmonie’, zei Xi .Hij keek ook toe naar het Kirgizische epos Manas, waarbij hij opmerkte dat het epische gedicht een schat was van zowel de etnische minderheidsgroep als van de Chinese natie. Xi bezocht ook de Universiteit van Xinjiang en het regionaal museum. Tijdens zijn bezoek aan de stad Shiheze wees hij op het  onvervangbare karakter van het Xinjiang Production and Construction Corps

Xi bezoekt de Guyuanxiang-buurt (Foito Xinhua) Disclaimer

Boodschap

Vrijdag discuteerde de president over de verslagen van het CPC-partijcomité, het regionaal bestuur en van de XPCC. ‘De steun van het volk is de belangrijkste factor voor stabiliteit op lange termijn’, betoogde Xi vooreerst. ‘Om een sterk gemeenschapsgevoel te voeden zijn uitwisselingen, interacties en de integratie van verschillende etnische groepen nodig. De normale noden van gelovers in een godsdienst moeten  tegemoet gekomen, maar de Islam moet Chinees van oriëntatie zijn en zich schikken naar het socialisme’, aldus nog Xi. Ook qua culturele identiteit vroeg de president om respect voor de culturele identiteit van de minderheden opdat ze zich beter zouden identificeren met het vaderland.  Hij drong er bij Xinjiang op aan om de inspanningen tegen vervuiling op te voeren en vast te houden aan de rode lijnen voor ecologisch behoud. Xi vroeg de regio eveneens om zich verder te openen en de ontwikkeling van het kerngebied van de economische gordel rond de zijderoutes te ontwikkelen. Voor de interne partijontwikkeling benadrukte hij de rol van kaders uit de minderheden en de XPCC vroeg hij een grotere rol te spelen en de integratie te realiseren met de burgerlijke sector.

Vooruitzicht

Omdat in de VS recentelijk de  Uygur Forced Labour Prevention Act van kracht is, lijkt het nuttig te analyseren wat de impact er van is voor China. Die wet vraagt aan invoerende bedrijven dat ze gedurende 8 jaar bewijzen dat hun uit Xinjiang ingevoerde producten zonder dwangarbeid zijn vervaardigd. Xinjiang produceert de helft van ‘s werelds polysilicium, een kwart van de tomaten en één vijfde van het katoen wereldwijd. Xinjiangs buitenlandse handel staat echter maar in voor 8% van het eigen brp

Xi in de druiven-vallei te Turpan (Foto Xinhua) Disclaimer

.De handel met de drie Centraal Aziatische landen Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan was in 2021 goed voor 69,9 % van Xinjiangs totale buitenlandse handel , terwijl die met BRI-landen 87,3 % bedroeg, aldus douane gegevens. Daarentegen is het export-aandeel naar de VS minimaal. In 2018 bedroeg de uitvoer naar de VS maar 3,5 % van het regionaal totaal terwijl het aandeel tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar zelfs daalde tot 0,7 %, volgens berekeningen van de South China Morning Post. Het katoen wordt meestal in China zelf gebruikt en de zonnepanelen worden nu door de Chinese producenten vervaardigd in buurlanden, maar daartegen loopt eveneens een onderzoek door het VS-ministerie van Handel.  

Xinjiang blijft een arme regio met een bnp/hoofd dat maar 75% bedraagt van het nationale. Van 2014 tot 2019 heeft  de regering echter 2 biljoen yuan gepompt in Xinjiang en 19 Chinese steden hadden er tijdens deze periode 10.000 jumelage projecten lopen ten bedrage van 96 miljard yuan. 94% van de ‘buitenlandse’ investeringen in Xinjiang komen uit Hongkong.   

Naast een VS-boycot was er in het verleden ook tegenstand vanuit Rusland tegen de aanleg van de 523 km lange spoorweg China-Kirgizië-Oezbekistan die vertrekt uit Kashgar. De spoorlijn zal de vrachtreis tussen China en Europa met 900 km verminderen in vergelijking met de huidige spoorlijnen door Rusland. Zowel de Kirgizische eerste minister A. Japarov als de Oezbeekse president S. Mirziyoyev hebben bevestigd dat de aanleg van de spoorlijn binnenkort zal beginnen.

Bronnnen: Global Times, SCMP, Xinhua

Lees ook Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.