Xi Jinping roept COP15 op tot consensus over biodiversiteit

De Chinese president Xi Jinping heeft via video de openingszitting te Montréal van de tweede fase van de UN Convention on Biological Diversity (CBD) toegesproken. Hij riep de 200 ministrabele deelnemers uit 150 landen op tot unanimiteit over biodiversiteit

China paviljoen in Montréal Foto Global times Xinhua Disclaimer

De 15de vergadering van de Conference of the Parties (COP15) te Montréal is aan de fase toe waar knopen moeten worden doorgehakt door de 200 ministeriële toplui uit 150 landen. Omdat de vergadering zoals eerst gepland in China moest doorgaan, is de Chinese onderminister van Milieu Zhao Yingmin voorzitter van de vergadering.  

Noodzaak consensus

‘De mensheid leeft in een gemeenschap met een gedeelde toekomst. Of het nu gaat om het overwinnen van de COVID-19-pandemie, of om het verbeteren van de bescherming van de biodiversiteit en het wereldwijd bereiken van duurzame ontwikkeling, solidariteit en samenwerking zijn de enige effectieve manier om wereldwijde uitdagingen aan te gaan’, stelde Xi. In zijn toespraak riep de Chinese president op tot het bouwen van een wereldwijde consensus over de bescherming van de biodiversiteit, waarbij gezamenlijk wordt gewerkt aan de conclusie van het Post 2020 Global Biodiversity Framework (GBF) en het identificeren van doeleinden en trajecten voor de bescherming van de biodiversiteit. ‘We moeten het wereldwijde proces van bescherming van de biodiversiteit voortzetten, ambities omzetten in actie, ontwikkelingslanden ondersteunen bij capaciteitsopbouw en inspanningen coördineren om klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit en andere mondiale uitdagingen aan te pakken’, aldus nog Xi.

Onderfinanciering

Deelnemers aan COP vergadering in Montreal Foto: China Daily, Xinhua Disclaimer

De twintig doeleinden uit een vorige conferentie uit 2010 te Aichi werden allen niet ten volle bereikt en daarom wordt nu gewerkt aan een Post-2020 GBF om de vorige doelstellingen te vervangen. De reden waarom de Aichi doeleinden niet werden bereikt, ligt bij ernstige onderfinanciering. Terwijl jaarlijks $150 tot 300 miljard nodig is per jaar, bedroeg de jaarlijkse financiering tussen $78-91 miljard.

Sommige vertegenwoordigers van ontwikkelingslanden zouden uit onvrede de discussies al verlaten hebben. Ontwikkelingslanden verlieten de bijeenkomst omdat ze van mening waren dat het onmogelijk was vooruitgang te boeken in de besprekingen gezien de ontwikkelde landen niet bereid waren compromissen te sluiten.  Zonder geld zal de sessie uitmonden op een zwakke overeenkomst.

De internationale openbare fondsen die door ontwikkelde landen worden verstrekt, zijn onvergelijkbaar belangrijk en dominant voor ontwikkelingslanden om de GBF te implementeren maar tezelfdertijd moeten middelen gemobiliseerd uit alle bronnen. Voorzitter Zhao benadrukt  dat financiële instellingen als belanghebbenden die de toewijzing van sociale middelen bevorderen ook een unieke rol spelen bij het behoud van biodiversiteit. Ze voorkomen mogelijke schade aan de biodiversiteit door middel van investeringsrisicobeheer en stimuleren financiële middelen op het gebied van behoud van biodiversiteit via investeringen en innovatie. China vindt echter dat het nauwgezet de Aichi Biodiversity Targets heeft nageleefd wat positieve resultaten heeft afgeworpen in het land met de rijkste biodiversiteit in de wereld.  Zo werd een systeem van nationale parken ontworpen.

Beloften

Xi Jinping beloofde de vergadering: ‘We zullen reageren op het actieplan voor het VN-decennium voor herstel van ecosystemen en een groot aantal belangrijke projecten lanceren voor de bescherming en het herstel van de biodiversiteit. We zullen de internationale uitwisselingen en samenwerking verdiepen en ons best doen om via de Belt and Road Initiative International Green Development Coalition en het Kunming Biodiversity Fund steun en hulp te bieden aan mede-ontwikkelingslanden, om het wereldwijde biodiversiteitsbeheer naar een nieuw niveau te tillen.

Global Times, Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Xi Jinping roept COP15 op tot consensus over biodiversiteit

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *