Xi pleit voor nieuw concept van internationale samenwerking

President Xi Jinping heeft op het Boao-forum beklemtoond dat alle landen welkom zijn zowel in de nieuwe AIIB als in het Zijderoutefonds om samen een win-win samenwerking te bereiken. Ondertussen zegden ook Rusland, Zuid-Korea, Oostenrijk, Georgië, Denemarken en Brazilië toe om stichtend lid te willen worden van de AIIB. Premier Li ondertekende met Kazakhstan een modelakkoord van samenwerking.

xijpboaoXi hield voor het Boao-forum een vurig pleidooi voor de afbouw van het oude oorlogsdenken en voor een nieuwe mentaliteit in de internationale betrekkingen die op wederzijds respect en win-win samenwerking is gebaseerd. Om deze reden zijn de twee initiatieven die China voorstelt om deze samenwerking gestalte te geven -de AIIB en het Zijderoutefonds– open voor iedereen die wil meebouwen aan deze verstandhouding.  Het wordt geen solo-zang maar wel een koorzang beloofde hij. In dezelfde geest beloofde Xi samenwerking met al bestaande instellingen zoals de ADB, de Wereldbank en het IMF.
Omdat de termijn voor kandidaturen om stichtend lid te worden van de AIIB tot 31 maart loopt, staat vooral deze instelling momenteel in de kijker. Deze bank zou nog dit jaar formeel opgericht worden. 21 landen tekenden al in oktober een MoU waaronder China, India en Singapore. 6 andere landen waarbij Indonesië en Saoedi Arabië zegden deelname toe begin februari. In maart werden ze nog vervoegd bfa15door het VK, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Zwitserland, Turkije, Australië en Zuid-Korea. Zaterdag zegde ook de Russische vicepremier Shuvalov deelname toe. President Dilma Rouseff verklaarde vrijdag zeer geïnteresseerd te zijn in deelname. Ook Oostenrijk heeft de benodigde papieren al overhandigd en Georgië zegde eveneens toe.  De Nederlandse premier Rutte heeft aan president Xi Jinping verklaard ook te willen deelnemen.  De laatste in de reeks van toezeggers is Denemarken. Zelf Taiwan is geinteresseerd. In totaal hebben 60 landen hun interesse laten blijken en 39 willen stichtend lid zijn, aldus nog het ministerie van financiën. Hongkong CE Leung wil op zijn beurt graag de AIIB-zetel naar Hongkong halen. Tussen Londen en Luxemburg bestaat dan weer wedijver om de Europese zetel van de AIIB te onthalen.

Nieuw concept

Xi zei over de eigen economie dat deze duurzaam is en dat het bereiken van 7% groeivoet een boao15indrukwekkende prestatie zou zijn. Er is voldoende ruimte om politieke hefbomen te gebruiken indien nodig, aldus Xi. Hij verwacht dat gedurende de komende 5 jaar de waarde van de Chinese invoer $ 10.000 miljard overschrijdt en de Chinese investeringen in het buitenland $ 500 miljard. Het aantal Chinese toeristen in het buitenland zal meer dan 500 miljoen bedragen voorspelde hij nog. Vorig jaar nam de productiviteit in China toe met 7% en de energie intensiteit per hoofd daalde met 4,8%, aldus nog de president.
Dit jaar is een belangrijk herdenkingsjaar want in 2015 wordt de 70-ste verjaardag gevierd van de overwinning op het fascisme en de 60-ste verjaardag van de Bandung-conferentie. In plaats van de koude oorlogsmentaliteit zouden in Azië nieuwe veiligheidsconcepten moeten worden opgebouwd die gebaseerd zijn op een win-win samenwerking. China wil daarbij vriendschapsverdragen sluiten met alle buren. Dit is al met 8 buurlanden het geval en de discussie over het tekenen van een gelijkaardig verdrag met ASEAN zijn nog bezig. De president hoopte dat de conferentie een platform biedt voor betere interactie tussen de jeugd, ngo’s, buurtgemeenschappen en de media zodat een netwerk gevormd wordt dat een uitdrukking is van het rijke culturele leven in Azië.

Kazakhstan

likarimov3

De premiers Li en Karimov


Premier Li Keqiang en de Kazakse eerste minister Karimov hebben 33  overeenkomsten getekend ter waarde van $ 23 miljard. Het gaat zowel over de aanleg van autowegen, tramsporen, staal, non-ferro, vlakglas, centrales op waterkracht – en op windenergie. Het betreft een eerste reeks akkoorden die gebaseerd zijn op een consensus uit Li’s bezoek in december waarbij China industriële capaciteit wil uitvoeren in ruil voor petroleum. Li hoopte bij de ondertekening dat dit een voorbeeld wordt dat navolging krijgt bij andere landen. Kazakhstan is China’s tweede grootste handelspartner in het GIS en de eerste bestemming in Eurasia qua investeringen. Het land kampt echter met de lage olieprijs en een lagere roebel wat leidde tot meer import uit Rusland. Naar verluidt wil Kazachstan voor $477 miljoen investeren in gemeenschappelijke projecten met China waarbij onder meer in de grensoverschrijdende vrijhandelszone nabij Khorgos. Met Maleisië werd een akkoord van meer bescheiden omvang bereikt: in de Port Klang Vrijhandelszone komt er een gedeelte dat voorbehouden is voor Chinese ondernemingen en in Beijing wordt een Halal Industrial Center opgericht dat de bilaterale economische- en handelsrelaties zal bevorderen.
Bron: China Daily, Peoples Daily, SCMP, http://thediplomat.com, Rijksoverheid.nl
Lees de volledige toespraak
Bekijk de toespraak Xi Jinping

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *