Xi wil “VN voor internet” met respect voor soevereiniteit. (upd)

De Chinese President Xi Jinping heeft een ‘oproep aan alle landen’ gelanceerd om samen te bouwen aan economische internetontwikkeling en een veilige toekomst in cyberspace, maar eist dat elk land die ruimte kan beheren volgens zijn eigen wetten. Westerse ngo’s en media benadrukken vooral die eis en klagen de Chinese censuur aan.

affiche internet conf op straatXi hield een toespraak bij de opening van de Tweede Wereldconferentie voor het Internet, een evenement dat door en in China is georganiseerd en waarop bevriende leiders van andere landen en internetdeskundigen van over de hele wereld aanwezig zijn, samen met alle grote internetondernemers van China zelf.
Landen moeten rond internet meer communiceren, een bredere consensus nastreven en hun samenwerking met elkaar verdiepen, volgens Xi die hiervoor vijf min of meer concrete voorstellen deed.

gedeelde infrastructuur – interneteconomie – veiligheid

De Chinese president stelde voor: laten we een mondiale infrastructuur bouwen en wederzijdse verbondenheid, interconnectiviteit‘, bevorderen voor cyberspace. Laten we investeren en technische hulp aanbieden zodat ook ontwikkelingslanden kunnen meeprofiteren van de kansen op ontwikkeling die internet biedt.
Volgens Xi kunnen op het online forum de landen elkaars cultuur leren kennen en van elkaar leren, maar de innoverende interneteconomie biedt ook kansen om de welvaart van allen te verhogen. Het Chinese internet bijvoorbeeld kent een robuuste groei en zo ontstaat er een grote markt voor ondernemingen en starters (van bedrijven) uit alle landen. De deur naar China staat open en zal niet meer dichtgaan: het regeringsbeleid ten aanzien van buitenlandse investeringen zal niet veranderen.
foto's neme van XiDaarna vergeleek Xi het internet met een vogel die twee vleugels gebruikt om zich te verheffen en in de lucht te blijven: naast een geordende ontwikkeling is ook cybersecurity nodig. Alle landen horen samen te werken om misbruik van de informatietechnologie te bestrijden, om te beletten dat landen via internet op elkaar toezicht uitoefenen of aanvallen uitvoeren, om de wapenwedloop in cyberspace een halt toe te roepen.

internationale conventie en mondiaal management

De laatste twee voorstellen zijn gericht op institutionalisering. Via dialoog en uitwisseling van meningen moeten de landen hun meningsverschillen over internet bijleggen, regels uit kunnen werken en een internationale conventie tegen het terrorisme via internet afspreken. Ze kunnen elkaar daarmee assisteren om de misdaad te bestrijden en vrede en veiligheid in cyberspace te handhaven.
De Chinese president heeft ten slotte gepleit voor een mondiaal Internetbeheersysteem, met een multilateraal karakter. Dat moet een stelsel zijn waar niet een land of een groep landen de dienst uitmaken, maar dat rechtvaardig en redelijk is en in lijn met de verlangens en de belangen van de meeste landen.
Er zou een soort Verenigde Naties voor internet moeten komen, waarbij de landen van de wereld het over bepaalde principes en vormen van samenwerking eens worden, maar uiteraard hun soevereiniteit en het beslissingsrecht op basis van hun eigen wetgeving niet inleveren.

In China

ma en vlaggenDe Wereldinternetconferentie in Wuzhen, provincie Zhejiang, duurt tot vrijdagavond. Er zijn 2.000 deelnemers uit meer dan 120 landen. Tien forums zullen gaan over onderwerpen zoals innovatie op internet, digitale economische samenwerking, het Chinese programma Internet Plus, beheer van cyberspace en de digitale Zijderoute.
De groeivertraging van de economie in China wordt opgevangen en gemilderd door de boom in internethandel, die ook een heilzaam effect heeft op de binnenlandse consumptie die nodig moet worden gestimuleerd. China had in juli 2015 een recordaantal van 668 miljoen gebruikers, meer dan in elk ander land en bijna het dubbele van het aantal mensen dat in de VS woont. In alle steden en in bijna alle dorpen is er bereik. China telt 4,13 miljoen websites en volgens Xi Jinping is ‘het besef gegroeid wat dit kan betekenen voor de economische en sociale ontwikkeling van de bevolking’.
Zoals meestal zijn er journalisten en media- of mensenrechtenactivisten, die vanuit hun westerse achtergrond of liberale gezichtspunten ervoor kiezen om bij China en internet praktisch alleen aan censuur te denken. Voor kranten zoals de Guardian of de Financial Times gaat de toespraak van Xi hoofdzakelijk over het recht op censuur waar China aan vasthoudt. Een videojournalist van de BBC en een woordvoerder van Amnesty International gaan zover te beweren dat China de bedoeling heeft andere landen aan te zetten of zelfs te dwingen om internet ook te censureren.
chinaeu-isc-3Een positievere benadering komt van ChinaEU, een vereniging van zakenmensen die bij collega’s ondernemers en hoge ambtenaren van de EU en van de Chinese overheid de samenwerking tussen beide partijen bepleit. ChinaEU-voorzitter Gambardella plaatst een opiniestuk in de China Daily waarin hij argumenten geeft voor de EU en voor China om hun uiteenlopende, maar complementaire sterke punten op de economische en technologische terreinen van internet samen te leggen. Gambardella laat zien dat hij een open en respectvolle dialoog genegen is over de verschillende opvattingen betreffende regelgeving en controle.
Volgens Xi Jinping is er zeker in de huidige Chinese fase van ontwikkeling, “behoefte aan een correct evenwicht tussen ‘vrijheid’ en ‘orde’, waarbij de orde moet dienen om de vrijheid te bewerkstelligen en te garanderen”. Het is in zijn ogen nodig ‘de rechten te respecteren van de internetgebruikers om ideeën en uitingen uit te wisselen, maar ook om cyberspace in wettelijke banen te leiden, omdat dit ook in het belang en goed voor de bescherming van de rechten is.’
Xinhua, BBC, FT, SCMP, People’s Daily, China Daily
video Xi Jinpings toespraak http://news.xinhuanet.com/english/2015-12/16/c_134922736.htm

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “Xi wil “VN voor internet” met respect voor soevereiniteit. (upd)

  1. Censuur kun je gewoon opvatten als regulering. De vraag is niet of er een recht tot regulering is. De overheid heeft zelfs de plicht tot regulering om een orde te creëren waarin een zekere vrijheid mogelijk is.
    We kunnen wel discussiëren of de criteria van regulering opportuun zijn. Vanuit Chinees standpunt bekeken worden de criteria vastgelegd binnen een wereldbeeld waarin het Westen hun waardensysteem wil opdringen aan de rest van de wereld. Vanuit westers standpunt is het westerse waardensysteem superieur en universeel. Alle obstakels om dit systeem uit te dragen zijn duivels van aard.
    Dit geeft als ironie dat juist de westerse ijver voor minder censuur ervoor heeft gezorgd dat er meer censuur is in China. Westerse NGO’s zouden waarden van niet-westerse beschavingen moeten bestuderen en ermee in dialoog treden zodat er langs verschillende zijden begrip tot stand komen. Op deze manier groeien beschavingen naar elkaar toe ipv dat ze met elkaar botsen.

  2. Ook een aardige ironie:
    Op deze niet-gereguleerde website pleiten voor begrip voor regulering.

  3. @tinus
    Met jouw “Ook een aardige ironie” in je reactie leid ik af dat je mijn analyse onderschrijft. Bedankt.
    En je verdere opmerking is heel terecht. Maar kun je een gereguleerde website aanwijzen waar dit wel mogelijk is en waar er een gefundeerde reactie kan verkregen worden? Mijn ervaring vertelt me hoe open van geest zulke NGO’s zijn…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *