Xiamen investeert in ‘hackerspaces’

De stad Xiamen (Fujian) trekt de komende 3 jaar 3 miljard uit voor de uitbouw van startups waarbij ook “hackerspaces’, buurtgebonden plaatsen waar jongeren samenkomen die willen innoveren. Premier Li Keqiang riep de lokale overheden gisteren nog op om ondernemerschap en innovatie te steunen.

likqhainan

Li Keqiang tussen de jeugd in Hainan


Premier Li Keqiang bevindt zich in Hainan waar hij deelneemt aan het Boaoforum. Tijdens zijn inspectietocht aan het toeristisch eiland pleitte hij er onder meer voor dat lokale overheden zouden ondernemerschap en innovatie aanmoedigen. De stad Xiamen in Fujian heeft de premier niet afgewacht om initiatieven te nemen. Ze geeft de komende 3 jaar 3 miljard uit aan toelagen en financiële premies om innovatie en ondernemerschap te steunen en deze nieuwe politiek steunt ook de ontwikkeling van zgn. ‘hackerspaces’. Hackerspaces zijn geen plaatsen waar hackers samenkomen, maar wel buurtgebonden werkplaatsen waar jongeren met dezelfde interesse in computers, technologie of digitale kunst bijeenkomen en projecten uitwerken.
De stad Xiamen wil deze werkplaatsen een soort paradijs van lokale incubatoren maken. Hackerspaces zijn meer laagdrempelig en
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Bio-hacking space La Paillasse Parijs


ook goedkoper dan de officiële incubatoren. In het district Jimei bestaat een nijverheidszone van 200.000 m2 voor hackerspaces waarin onderzoek, vorming en productie geïntegreerd zijn. Het bestuur van het district lanceerde fondsen en diensten waarbij boekhouden, wetsbijstand en IPR om innovatie en commercialisatie in de hand te werken. Hackerspaces op stedelijk niveau die 3 jaar actief zijn zullen een beloning van 400.000 yuan krijgen, een hackerspace van nationaal belang ontvangt 1 miljoen yuan. Voor hen worden ook de sterke beperkingen om in aanmerking te komen voor overheidsopdrachten, ingeperkt.De stad moedigt hen evenens aan om allianties te vormen en te zorgen dat ze ‘één ingangsdeur’-dienst zijn die financiering, marketing, opleiding, boekhouding en consulting aanbiedt zodat de ICT-werkers of innovators of jongelui enkel hun laptop hoeven mee te brengen maar Xiamen, aldus burgemeester Pei Jinjia. Hij belooft de startups niet enkel ruimte om te groeien, maar ook dat de reglementering zal verbeterd worden zodat ze hun dromen kunnen realiseren. Zij die oude pakhuizen of fabrieken omvormen tot startup clusters ontvangen 2 miljoen yuan subsidie.
DSC_0818

Buurtgebonden Pro bono Lab Parijs


De stad telt 92 hackerspaces met 3200 personen in 474 teams. Hun zaken variëren van Internet, e-commerce, elektronische fabricage tot de creatieve/culturele nijverheden. Er zijn in Xiamen ook 13 hackerspaces van elk 500 m2 die een provinciaal niveau bereiken. Gesticht in 2013 door 82 ondernemers was Atwork de eerste hackerspace in Xiamen en ook een van de eerste op provinciaal vlak. Het buurtgebonden initiatief lijkt op een café maar biedt lage kosten, internetwerking en een relax zakenklimaat dat ook appartementen aanbiedt, gymn, gratis consult en vorming. Op zijn 6 locaties telt het meer dan 14.000 m2 met meer dan 100 projecten. Stichter en CEO van Atwork Yao Jincheng is blij met de bestuurlijke maatregelen die toelaten het businessmodel te verbeteren en het in andere steden te introduceren.
xiameninno

Innovatiecentrum in Xiamen


Volgens hoofd van de stedelijke Ontwikkelings- en hervormingscommissie Meng Qian wil het stadsbestuur ondernemende cirkels uitbouwen als innovatiemodel en bij de cirkels hoort een groep van grote en kleine ondernemingen, startups, openbare diensten en financiële agentschappen. Het 1 km2 groot Xiamen softwarepark oostelijk van de stad is zo’n buurt. Binnen 15 minuten wandelen vind je alles wat nodig is. In 2015 voegde het park 11.800 m2 ruimte van hackerspace toe waarin 144 teams werken. Meng vergelijkt Xiamen eerder met Seattle dan met Silicon Valley want het innovatiemodel is anders. Zijn stad telt weliswaar weinig nijverheidsgiganten, maar hij ziet al potentiele toekomstige leiders zoals software ontwikkelaar Meitu, data dienstenprovider Meiya Pico en animatiebedrijf Migu. Deze worden ook gevoed door de vele stedelijke onderwijsinstellingen. Universitaire onderzoeksteams worden aangemoedigd om mee te doen aan de innovatie. Universiteitsstudenten mogen hun studies onderbreken om een zaak te starten en kunnen leningen tot 300.000 yuan ontvangen. 
Bron:En.ce.cn

Foto’s Parijs: Fieldtrip Pakhuis De Zwijger

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *