Xian lanceert groots merenplan

De stad Xian wil 10 miljard yuan spenderen om het voormalige Kunmingmeer terug tot leven te wekken en dit als een onderdeel om een net van 28 vijvers en meren met elkaar te verbinden zodat het stedelijk watertekort tot het verleden behoort. Ook toerisme en vastgoed zouden mee van het merenproject profiteren.

Het toekomstige Kunmingmeer


De inwoners van Xian beschikken over maar een zesde van de gemiddelde waterhoeveelheid in de rest van het land. Nochtans kunnen de Qinglingbergen bezuiden de stad wel voldoende water aanleveren. Momenteelt telt Xian een dertiental meren en vijvers en het stadsplan voorziet hier 15 nieuwe meren aan toe te voegen. Deze zullen tegen een kost van 10 miljard onderling verbonden worden tot een watersysteem met 30 km2. Het Kunmingmeer in het zuidwesten zal opnieuw worden aangelegd met een oppervlakte van 10 km2, wat twee maal zo groot is als het westelijk meer in Hangzhou. Ook gerecycleerd water en regenwater zullen voor het nodige water zorgen. Naast de meren zullen ook 7 natuurgebieden als buffer fungeren.
Rond het Kunming meer zouden zich op termijn enkele honderdduizend personen zich kunnen vestigen. De plannen voorzien de bouw van 4 nieuwe suburbs voor 600.000 personen. Nu al wordt de vrees geuit van hoge huren. Feit is wel dat het stadsbestuur de regeling van het waterprobleem wil combineren met het imago van een waterrijke stad, wat ook Hangzhou geen windeieren heeft gelegd. Behalve vastgoedontwikkelaars zal ook het toerisme door de waterprojecten gestimuleerd worden.
Bron: Global Times, wantchinatimes

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *