Xi’s Sichuan bezoek benadrukt het erfgoed (upd)

President Xi Jinping heeft tijdens zijn verblijf in Sichuan twee erfgoed sites bezocht. Vooreerst de eeuwenoude Shudao verbindingwegen die zich tussen de bergen slingerden en Xian verbonden met het Shu koninkrijk, nu Sichuan. Ook bezocht hij de nieuwe vleugel van het Sanxingdui Museum dat 600 nieuwe archeologische voorwerpen bevat en de ruïnes van een stad die het politiek, economisch en cultureel centrum was van het Shu koninkrijk. Hij had ook een boodschap voor de provinciale autoriteiten.

De president wandelt Langs Shudao Foto Xinhua Disclaimer

Bij het bezoek van Xi Jinping deze week aan Sichuan stond het behoud van het cultureel erfgoed centraal. De beschaving dateert er van millennia geleden in wat toen het Shu koninkrijk heette. Dit Shu gebied was met de toenmalige hoofdstad Xian verbonden door een reeks moeilijk toegankelijke bergwegen doorheen de Qingling en Daba bergen die Shudao worden genoemd. Talrijke houten planken worden door balken ondersteund die stevig in kliffen verankerd zitten en zo een netwerk vormen van galerijwegen. De Shudao strekt zich uit over 1000 km en heeft een geschiedenis van meer dan 2000 jaar. De dichter Li Bai (618-907) uit de Tang dynastie zei zelfs dat de Shudao beklimmen moeilijker was dan de hemel bereiken.

De betrekkingen met Xian en de vruchtbare Guanzhong vlakte stuwde Shudao de economische en culturele welvaart van Sichuan en omgeving, aldus onderzoeker Zhu Fuquan. De ontwikkeling en evolutie van Shudao zijn de poëtische verbeelding overstegen en ondertussen omgevormd van een handels- en militaire route naar een weg van cultuur, toerisme en biodiversiteit. De mooie paden zijn versierd met een reeks culturele schatten, waaronder historische steden, tempels en andere overblijfselen.

Xi Jinping bezocht de Cuiyunlang sectie van Shudao in het arrondissement Jian’ge van de stad Guangyuan. Deze sectie gaat prat op 7778 oude cipres bomen die gemiddeld 1050 jaar oud zijn en de oudste zelfs 2300 jaar oud. Jian’ge heeft sinds 2012 zelfs een elektronische databank met gediversifieerde beschermingsmaatregelen per boom

Museum

Xi Jinping in het museum Foto Xinhua Disclaimer

Te Guanghan bezocht de president de nieuwe vleugel van het Sanxingdui Museum dat met de 22,000 m² nieuwbouw nu 54,400 m² groot is. Van de meer dan dan 1.500 sets culturele relicten  zijn er 600 die voor het eerst tentoon gesteld worden. De overblijfselen omvatten aardewerk, brons, jade, goud en ivoor. De Sanxingdui-ruines strekken zich uit over 12 km² met naast het museum de overblijfselen van een oude stad, offerkuilen, woonwijken en graven. Experten geloven dat de site 2.800 tot 4.800 jaar geleden is gesticht. De archeologische vondsten tonen aan dat het een welvarend, hoogontwikkeld cultureel centrum was.

De site werd in 1929 ontdekt dooreen dorpsbewoner en sedert 1930 hebben archeologen opgravingen gedaan. Een grote doorbraak dateert uit 1984 toen de overblijfselen van grote paleizen en delen van de oostelijke, westelijke en zuidelijke muren van een oude stad werden gevonden. In 1986 werden twee grote kuilen vol bronzen kunstvoorwerpen, waaronder maskers en beeldjes, opgegraven. De ontdekkingen bevestigden dat de site de ruïnes omvatte van een stad die het politieke, economische en culturele centrum van het Shu-koninkrijk was. Terwijl vroeger gedacht werd dat Sichuan een geschiedenis heeft van 3000 jaar wordt nu aangenomen dat de geschiedenis 5000 jaar terug gaat.

Tijdens de recente jaren is de oude Shudao een favoriete bestemming geworden voor zowel toeristen als liefhebbers van geschiedenis. Ze voelen zich aangetrokken om deze eens zo gevaarlijke route te verkennen, de pittoreske plekjes langs het pad te bewonderen en een fascinerende blik te werpen op de rijke geschiedenis en architectonische prestaties uit het verleden. Gedurende de 5 vrije dagen rond 1 mei ontving de stad Guangyuan in totaal 2,68 miljoen toeristen wat een kwart meer was dan voor Covid.

Jianmen Pass in Jian’ge Foto Xinhiua Disclaimer

Provincie

Zoals gebruikelijk bij het bezoek aan provincies luisterde Xi Jinping donderdag naar de rapporten van het provinciaal bestuur en van de provinciale CPC.. Hij drong er op aan meer vooruitgang te boeken op het gebied van sci-tech innovatie, de opbouw van een modern industrieel systeem, de revitalisering van het platteland en de consolidatie van ecologische schilden langs de bovenloop van de Yangtze-rivier en de Gele Rivier.

Opdat Sichuan een innovatiehub in westelijk China zou worden zou het vertrouwend op zijn unieke productievoordelen, actief  moeten bijdragen aan de veiligheid van de industriële en toeleveringsketens van het land en zich op een hoogwaardige manier moeten aansluiten bij de nieuwe industriële lay-out in de oostelijke kustgebieden van China, aldus Xi. Bij de uitbouw van een een gemoderniseerd industrieel systeem dient de digitale economie zich diep te integreren met de werkelijke economie.

De president drong er nog op aan om de revitalisering van het platteland een prominente plaats te geven en verder de verantwoordelijkheid op zich te nemen om de productie te stabiliseren en de levering van belangrijke landbouwproducten zoals graan, varkens en oliehoudende gewassen te verzekeren. Bij het benadrukken van het thema leefmilieu vroeg Xi dat de provincie sneller een nationaal park-gebaseerd natuurreservaatsysteem zou uitbouwen en wees  hij er op dat, gezien Sichuan frequente natuurrampen kent, het noodzakelijk is om de opbouw van noodhulptroepen te versterken. Bij zijn terugkeer naar Beijing deed hij in de provincie Shaanxi nog Hanzhong aan waar hij het stadsmuseum bezocht en een waterrijk park

Bronnen: Peoples Daily, China Daily, Wikipedia, UNESCO, qinshuroads.org

Print Friendly, PDF & Email