31-ste Wereld Universitaire spelen geopend te Chengdu

President Xi Jinping heeft vrijdag de 31-ste FISU Universitaire Spelen geopend. Tot 8 augustus zullen 6488 atleten uit 89 landen en regio’s in 18 sporttakken wedijveren voor 269 gouden medailles. Daarvoor heeft Chengdu de bouw, renovatie en uitbreiding van 49 locaties en faciliteiten afgewerkt.

Start openingsceremonie

Het was de Chinese president Xi Jinping die in het Dong’an Lake Sports Park Stadium de universitaire spelen opende in aanwezigheid van de Indonesische, Mauritaanse, Burundese en Guyaanse presidenten en de Georgische eerste minister. Normaal hadden deze spelen reeds in 2021 moeten plaats vinden, maar dit werd uitgesteld wegens COVID. Na Beijing in 2001 en Shenzhen in 2011 is Chengdu de derde Chinese stad die de Universiade onthaalt.

In totaal nemen 6.500 atleten uit 113 landen en regio’s deel aan 269 evenementen in 18 sporten. Naast 15 verplichte sporten biedt de Chengdu Universiade ook drie optionele sporten: roeien, schieten en Wushu. Gastland China heeft 411 atleten gestuurd om deel te nemen aan alle 18 sporten. Om het succes van de Universiade te verzekeren, heeft Chengdu 13 nieuwe zalen gebouwd en 36 locaties verbeterd. Het Universiade Village dat het heeft gebouwd op de campus van de Chengdu University biedt plaats aan 11.000 atleten, officiëlen en andere deelnemers.  .

Organisatie

Tijdens opening verlicht hoofdstadium in het Dongtan Lake Park Foto Xinhua Disclaimer

.In 2021 waren de 49 locaties van de spelen al klaar voor gebruik maar ondertussen ondergingen ze een bijkomede inspectie. Uitgerust met ultramoderne faciliteiten, is het dorp modern op het gebied van catering, vrije tijd en culturele uitwisselingen. Deze diensten zullen worden geleverd door 1.800 personeelsleden,  20.000 vrijwilligers op de Universiade locaties en daarnaast 1,3 miljoen vrijwilligers in de buurten van de stad. Meer dan 170 hightech producten werden op de 30 locaties ingezet om technologische ondersteuning te bieden bij het hosten, deelnemen aan en kijken naar de evenementen. Er worden bijvoorbeeld 5G- en 8K-technologieën gebruikt om de spelen uit te zenden.

Robots genoemd naar de panda-mascotte van de Chengdu Games, Rongbao,  zijn uitgerust met EHBO-koffers, defibrillatoren en andere medische hulpmiddelen voor reddingsdiensten met één klik. Ze kunnen ook functies uitvoeren zoals meertalige tolken. Tevens werd een mobiele app ontwikkeld om de atleten en bezoekers van dienst te zijn. ze kan bijvoorbeeld virtuele realiteit-rondleidingen door het atletendorp aanbieden en informatie over eten, transport en weer verschaffen evenals evenementenplanning, kaartverkoop en livestreaming van wedstrijden. Meer dan 2.400 nieuwe energievoertuigen worden gebruikt voor transportdiensten tijdens de spelen.  1600 officiëlen leiden de gebeurtenis is in goede banen en 2315 journalisten brengen verslag uit.

Ceremonie

Openingsceremonie Foto Xinhua Disclaimer

De openingsceremonie startte met een aftellend vuurwerk te midden van de uitstraling van ‘Sun and Immortal Birds’, het logo van het China Cultural Heritage dat refereert naar de Shu-tijd. Toen president Xi Jinping om 21u15  de spelen, opende barstte  het vuurwerk ‘welcome’ uit in de lucht. De vlamketel werd aangestoken onder leiding van Shenzhou-13 taikonaut Ye Guangfu. Voorzitter van de Chengdu Universiade Huai Jinpeng verwelkomende iedereen en FISU diensdoend voorzitter Leonz Eder dankte zowel de oranisatoren en de deelnemers er hen aan herinnerend dat er meer is dan de sportresultaten namelijk van elkaar te leren, nieuwe ervaringen op te doen en vrienden te maken.

Bronnen Peoples Daily, Global Times

Lees ook Global Times website

Print Friendly, PDF & Email