ZTE wint fusie-telecomdeal in Italië

Na het uitschrijven van een openbare aanbesteding heeft het Chinese ZTE de opdracht gekregen om in Italië de mobiele netwerken van CK Hutchison Holdings en van VimpelCom te fuseren en te onderhouden. Zo ontstaat de grootste mobiele operator in Italië. Dat Ericsson uit de boot viel, maakt de taak van de nieuwe Ericsson CEO nog moeilijker.

fusieitltelecHet was totnutoe Ericsson die de netwerken van de Italiaanse netwerken CK Hutchison Holdings en van VimpelCom onderhield. In september kregen beide mobiele operatoren van de Europese Commissie de toelating om te fuseren: zo gaat CK Hutchison Holdings dat in Italië 3 ITA uitbaat samen met Wind van Vimpelcom (gebaseerd in Amsterdam)  en ontstaat ’s lands grootste mobiele operator. Voor Hutchison uit Hongkong is Italië zijn tweede grootste Europese markt na het Verenigd Koninkrijk.
De twee netwerken schreven een openbare aanbesteding uit en deze werd gewonnen door het Chinese bedrijf ZTE dat hiermee zowel Ericsson, Nokia als Huawei versloeg. Niet enkel de prijs speelde in deze mee. Het contract zou $1 miljard waard zijn. De operatie was de grootste M&A in het land sinds 2007. Met de fusie ontstaat een entiteit met 31 miljoen mobiele- en 2,7 miljoen vaste klanten die onder meer zal opboksen tegen Vodafone. Xiao Ming die aan het hoofd van ZTE staat in Europa heeft gereageerd dat hij van Italië ZTE’s Europese hub in Europa wil maken die duizenden banen in Italië zal scheppen.
De ZTE-overwinning maakt de taak van Ericssons nieuwe CEO Borje Ekholm die in januari aan de macht komt, des te moeilijker. De voorgaande CEO werd de laan uitgestuurd wegens de tanende prestaties en de beursafgang van het voorbije jaar. Volgens Bloomberg zou Ericsson in Italië 1000 personen afdanken oftewel een kwart van zijn personeelsbestand in het land. In oktober kondigde het bedrijf in Zweden al aan om 3000 banen te zullen schrappen. Vicevoorzitter Chris Houghton die verantwoordelijk is voor Azië zegt in China Daily dat Ericsson met zijn 11.000 personeelsleden in China zwaar inzet op het land dat technologisch voorop ligt en niet niet enkel qua 5G.
Bronnen: en.ce.cn, Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *