'Marxistische economie in Chinese universiteiten a.u.b.' !

Marxistische economen hebben een verzoek gericht aan het ministerie van Onderwijs om het aantal cursussen marxistische economie zo snel mogelijk te verhogen. Volgens hen is de ‘ideologische veiligheid’ van het land in gevaar, nu de studenten gebrainwasht worden met allerlei westerse theorieën.

marxistische economieXu Xingya van de Universiteit van Henan en He Ganqiang, professor emeritus financiën en economie van de Universiteit van Nanjing zijn twee van de bekendste initiatiefnemers. Voor hen moet de marxistische economie worden gedoceerd in ten minste de helft van de cursussen voor studenten die als hoofdvak economie nemen.

‘Ideeënstrijd is klassenstrijd’

Door de wildgroei van westerse economiecursussen is de kennis van de marxistische methodologie bij veel studenten ondermaats. Als zij straks gediplomeerd zijn en voor de overheid werken zullen ze de veiligheid van het land ernstig in gevaar brengen, doordrongen als ze zijn van westerse theorieën, volgens de bezorgde professoren. Zo ging het ook in de Sovjet-Unie, de verwestersing van de economie was een van de oorzaken van de ineenstorting van het systeem volgens hen. Tientallen collega’s zouden een petitie met het verzoek om het marxisme meer aandacht te geven, hebben ondertekend volgens Xu Xingya die een telefonisch interview toestond aan de regeringskrant Global Times. Zij zouden de wedijver tussen marxistische en westerse economische scholen zien als een vorm van klassenstrijd.

Relativerende stemmen

marxistische economieProfessor Cao Heping van de Universiteit van Peking is het echter niet eens met zijn collega’s. ‘Westerse economische scholen’ leveren volgens hem ‘enkel instrumenten bij het economisch onderzoek die nuttig zijn bij de oplossing van veel problemen in de economische praktijk’. Die tools kunnen volgens Cao heel goed dienen ter aanvulling van de marxistische economie, ‘die meer op waarden is gericht’.
De Financial Times heeft de actie van de marxistische professoren opgemerkt. De Britse beurskrant maakt een grapje over het feit dat Marx een Duitser was en dat hij het grootste deel van zijn leven in het Verenigd Koninkrijk heeft gewoond (en dus beslist een westerling was). Dan laat de FT de populaire linkse econoom Ha-Joon Chang, professor economie aan de Universiteit van Cambridge, aan het woord: ‘de marxistische economie heeft de wereld veranderd. De architecten van de economische mirakelen in Taiwan, Zuid-Korea en Japan waren allemaal marxistisch geschoold. Die denkrichting ziet de industrialisering als de schepper van het economisch surplus (volgens de Financiële Begrippenlijst ‘de optelsom van het consumentensurplus – de meerwaarde ten opzicht van de betaalde prijs en het producentensurplus – alle winsten van de aanbieders in een economie’). De tanende invloed van het marxisme is echter niet eigen aan de universiteiten in China alleen.’

En toch …?

Yuan Yang, de correspondent van de FT in Beijing wijst er op dat er inderdaad heel wat westerse leerboeken vertaald en gebruikt worden in prestigieuze economiefaculteiten in China. In het artikel wordt betwijfeld dat de actie van de marxistische professoren veel zin zal hebben omdat er zoveel en steeds meer Chinese studenten in de VS studeren.

marxistische economie

Xi bij Chinese Kamer van Koophandel: vasthouden aan ons economische basissysteem


De minister van Onderwijs Yuan Guiren zal wellicht open staan voor het verzoek van de marxistische economen. In 2015 verklaarde hij dat de Chinese universiteiten ‘hun politieke integriteit moeten handhaven en geen leerboeken moeten gebruiken die westerse waarden promoten. President Xi Jinping heeft er in een toespraak op 17 mei ook nog op aangedrongen om de leidende rol van het marxisme op het ideologische vlak te versterken.
Financial Times, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *