Het programma van Hongkong’s nieuwe regeringsleider

De nieuw verkozen regeringsleider van Hongkong, John Lee Ka-chiu, heeft vóór de verkiezingen zijn plannen voor de komende vijf jaar uiteengezet. De nadruk ligt op de aanpak van het chronisch huisvestingsprobleem en het versterken van het bestuur en de welzijnszorg, zonder dat het concurrentievermogen van de stad er onder leidt.

Lee deed dit in een toespraak voor verkozenen op lokaal- en districtniveau. Hij legde zijn visie uit in vier hoofdlijnen: een efficiënter bestuur dat de dringende zorgen van de bevolking aanpakt; eenvoudiger procedures, betere huisvesting en betere levensomstandigheden; een beter concurrentievermogen en duurzame ontwikkeling; de welzijnszorg beter en inclusief maken en meer kansen voor opwaartse sociale mobiliteit creëren.

Zijn plannen komen tegemoet aan sommige kritieken op de vorige regeringen. Die voerden een neoliberaal beleid en maakten van Hongkong een erg ongelijke maatschappij.

Huisvesting, kansarmoede, gezondheidszorg

Lee wil twee werkgroepen oprichten, één die meer sociale woningen met bouwen en een andere die privégronden moet helpen ontwikkelen. De eerste werkgroep krijgt 100 dagen om met een deugdelijk plan af te komen voor meer sociale woningen en een correctere toewijzing ervan. De uitvoering van de projecten moet sneller. De tweede groep moet alle administratieve remmen wegwerken zodat sneller privégrond ter beschikking komt voor bouwprojecten.

Lee gaat ook de kansarmoede aanpakken. Duizend leerlingen van het lager middelbaar die leven in piepklein opgedeelde flatjes krijgen speciale begeleiding. Het plan zal twee-drie jaar lopen en rekent vooral op ngo’s en privéliefdadigheid

Er vallen lessen te trekken uit de vijfde Covid-19 golf die dit jaar de gezondheidszorg overspoelde en leidde tot internationale records in sterftes. Lee die zelf een leidende rol had in de strijd tegen de pandemie stelt voor de mobilisatie en organisatie voor het geval van noodsituaties beter op poten te zetten, met de focus op de uitbouw van lokale netwerken in de 18 districten.

Lopende projecten

Lee is van plan verder te werken aan twee megaprojecten van de vorige regering: De Northern Metropolis, een nieuwe stad voor honderdduizenden bewoners langs de grens met het vasteland, en de Lantau Tomorrow Vision die een nieuwe stad wil creëren op kunstmatige eilanden. Op wat gaat gebeuren met een plan van de vorige regering om ministeries op te splitsen ging hij niet in.

Waarnemers verwachtten de aankondiging van een denktank die de publieke opinie moet monitoren, maar daar sprak Lee niet over.

Verdere toenadering tot Beijing

Lee benadrukte het streven naar een nationale identiteit, van Chinees én van Hongkonger.
Hij zal ook de nationale Veiligheidswet voor Hongkong, die in 2020 door het nationale parlement in Beijing uitgevaardigd is, zoals wettelijk voorzien door het parlement van Hongkong laten opnemen in de lokale wetgeving.

Economie

Hij wil meer jongeren in technische richtingen laten studeren, naast opleidingen uitbreiden voor ouderenzorg en gezondheidszorg, en leraren beter opleiden.
Economisch wil Lee Hongkong verder uitbouwen tot offshore centrum voor zaken in renminbi en zo de internationalisering van de Chinese munt vooruit helpen

Uiteenlopende commentaren

Het programma van Lee wordt positief onthaald door personaliteiten die de regering steunen, zoals de voorzitster van de Hong Kong Island Women’s Association. Maar Tik Chi-yuen, het enige oppositielid in het parlement ziet nauwelijks verschil met de programma’s van de vorige regeringen. Ook Lo Kin-hei, de voorzitter van oppositiepartij Democratic Party vindt dat Lee de zaken niet echt aanpakt. Volgens hem blijft er te weinig inspraak van het publiek. Lau Siu-kai, van de denktank Chinese Association of Hong Kong and Macau Studies stelt een tekort aan concrete details in het programma vast, maar begrijpt dat omdat Lee zich erg laat kandidaat stelde. Als voornaamste nieuwigheid ziet hij de focus op een efficiënter bestuur.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.