130ste verjaardag van Mao Zedong herdacht

De 130ste verjaardag van Mao Zedong is in China herdacht door zowel de regering als de bevolking. De nadruk ligt op de positieve dingen die men van Mao kan leren.

Herdenking in Shaoshan Foto: The China academy Disclaimer

Het Centraal Comité van de CPC hield een symposium in de Grote Hal van het Volk (het parlementsgebouw). Alle topleiders waren er aanwezig en partijleider Xi jinping hield een toespraak.

Xi riep op verder te ijveren voor het doel waarvoor Mao Zedong een pionier was, namelijk de opbouw van China als sterk land, de heropstanding van de Chinese natie en het geluk van de bevolking. Mao Zedong wijdde zijn hele leven aan de Partij en het volk en dat zal voor altijd herinnerd worden.

Xi loofde Mao voor het uitwerken van een Marxisme aangepast aan de toenmalige Chinese context, en het leiden van de CPC in de strijd voor de oprichting van de Chinese Volksrepubliek. Mao ging ook voor bij de invoering van het socialisme in China en bij het oprichten van een nieuw soort volksleger. Dat zijn stuk voor stuk onuitwisbare historische bijdragen.

Ter gelegenheid van de verjaardag is een boek in 20 delen uitgegeven met de 1.069 artikelen die Mao Zedong schreef na de stichting van de Volksrepubliek. Het dient vooral onderzoeksdoeleinden.

De officiële biografie van Mao in twee delen is nu bijeengebracht in een herziene versie in negen delen die bedoeld zijn als studiemateriaal voor de partijleden.

Volksbijeenkomsten

The China Academy, een niet-gouvernementele organisatie gesteund door Chinese denktanks, meldt dat overal in China mensen bijeenkwamen om Mao Zedong te eren en na te denken over zijn bijdragen aan het socialisme.

In Shaoshan, de geboorteplaats van Mao, kwamen duizenden mensen bijeen rond het standbeeld van Mao. Ze droegen spandoeken met ‘Leve voorzitter Mao’ en ‘We missen voorzitter Mao’. Ze zongen ook socialistische liederen waaronder de Internationale.

The China Academy ziet een nuanceverschil tussen deze volksbijeenkomsten en de officiële eerbetuiging aan Mao van het partijblad Renmin Ribao: die heeft het over ‘een grote patriot’ en een ‘nationale held’.

De beoordeling van Mao

Twee jaar na de dood van Mao Zedong in 1976 lanceerde China onder impuls van Deng Xiaoping hervormingen die de politiek van Mao grondig bijstuurden.

In een officiële evaluatie van Mao Zedong door de Partij in 1981 werd hij 70% politiek correct en 30% politiek verkeerd genoemd. De 30% sloeg op het avonturistisch lanceren van de mislukte Grote Sprong Voorwaarts in 1958 en op het creëren van anarchie en economische stagnatie gedurende de Culturele Revolutie (1966-1976).

Vandaag focust men op de positieve dingen die van Mao te leren vallen: onvermoeibare inzet voor de heropstanding van het land en het volk, en zoeken naar een succesvolle aanpassing van het Marxisme aan de concrete situatie van China.

Bronnen: Xinhua, The China Academy

Print Friendly, PDF & Email