2 airliners trekken zich terug uit beurs New York

Twee Chinese vliegtuigmaatschappijen zijn van plan eerstdaags te vragen dat hun aandelen niet meer op de beurs van New York worden verhandeld. De mededeling komt er na een akkoord tussen de Chinese en VS beurs regelgevers waaruit blijkt dat de administratieve rompslomp nog te groot blijft.

Beurs New York Foto Xinhua Disclaimer

In augustus trokken 5 staatsondernemingen zich al terug uit de beurs in de VS. Spoedig volgde echter een akkoord over de nodige audits die aan de basis lagen van de onenigheid. Op 15 december bevestigde de VS Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) dat het de accountantskantoren met het hoofdkantoor op het Chinese vasteland en Hong Kong kon volledig inspecteren en onderzoeken.

Niettegenstaande het akkoord hebben twee Chinese vliegtuigmaatschappijen afzonderlijk bekend gemaakt dat ze zich toch terugtrekken uit de beurs van New York (NYSE). Volgens een verklaring van China Eastern Airlines heeft het bedrijf de NYSE laten weten dat het een vrijwillige schrapping van zijn ADS zal aanvragen. Het bedrijf zei dat het van plan is om rond 23 januari een formulier in te dienen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en de schrapping binnen 10 dagen daarna wil voltooien. Een van de redenen die wordt opgegeven is dat de administratieve rompslomp nog te zwaar uitvalt. China Southern Airlines gaf een gelijkaardige verklaring uit vrijdag.

Voordien in december had de beurswaakhond China Securities Regulatory Commission (CSRC) nochtans de vooruitgang verwelkomd die gemaakt werd in de samenwerking tussen China en de VS op het gebied van audittoezicht. De door Global Times geciteerd expert Gao Lingyun vermoedt dat de VS met  opzet hindernissen opwerpt die het voor sommige bedrijven moeilijk maakt om het akkoord tussen beide landen uit te voeren. Kort na de mededelingen preciseerde de CSRC dat de beslissingen berusten op hun eigen commerciële overwegingen. Het voegde er nog aan toe te zullen blijven communiceren met de relevante buitenlandse regelgevende instanties om gezamenlijk de legitieme rechten en belangen van bedrijven en investeerders te beschermen. Verwacht wordt dat de twee maatschappijen voor hun financiering een beroep zullen doen ofwel op het vasteland ofwel in Hongkong.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email