2000 jaar oud irrigatiesysteem gerenoveerd

Een eerste renovatiefase van Xinjiangs oud ondergronds karez-irrigatiesysteem is af. Een tweede fase start deze maand, aldus het Bestuur voor de Bescherming van het Cultureel Erfgoed.

karez2

Karez voor vernieuwing


Het karez-irrigatiesysteem is 2000 jaar oud en wordt beschouwd als één van China’s drie geschiedkundige legaten, na de Lange Muur en het Grote Kanaal. De ondergrondse kanalen leveren water dat afkomstig is uit de Tianshanbergen. De meest bekende zijn in de oase Turpan.
De werken startten in december 2009, nadat het Bestuur voor het Cultureel Erfgoed 16 miljoen yuan beschikbaar maakte voor de renovatie. Eerst worden modder, stenen en stukken baksteen opgeruimd vooraleer de herstelling begint en de beschadigde delen versterkt worden, aldus renovatiewerker Nurjohn Kader. De vernieuwing van 31 kokers was midden oktober klaar en een tweede fase aan 52 kokers start in november, aldus nog het bestuur van de prefectuur Turpan. In China zijn de karez-irrigatiegangen 5000 kilometer lang en dus een soort van ondergrondse lange muur. Karez zijn er ook in Afghanistan, Iran en Pakistan.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *