Sluiting voor 2000 verouderde ondernemingen

Volgens een regeringsrichtlijn moeten 2087 verouderde ondernemingen dicht tegen eind september. De energieverslindende of verouderde bedrijven zitten vooral in de sectoren cement, papier en ijzer.
De richtlijn die zondag uitgevaardigd werd, komt van het ministerie van Industrie en Informatietechnologie. Verschillende nijverheden zijn getroffen:  760 cementbedrijven, 280 papierproducenten, 200 verfbedrijven, 175 coke- en 175 ijzerfabrieken, 80 bedrijven in lederbewerking en nog 140 uit de ferrosector.

Vervuilende oude fabrieken moeten dicht

Vervuilende oude fabrieken moeten dicht


Volgens de regering moet de ‘Liuzhou IJzer- en Staalonderneming’ 2 miljoen ton verouderde ijzerproductie schrappen. Dit betekent het schrappen van vier op de tien hoogovens. De ‘Jilin Yatai Cementgroep’ is in China eveneens geen onbekende. De groep ‘Nine Dragons Paper’ van Zhang Yin moet ook twee vestigingen sluiten, maar volgens de woordvoerder zal dit weinig impact hebben gezien beiden samen maar 54.000 ton vervaardigen op een totale productie van 7 miljoen ton: de oubollige vestigingen sluiten is ook volgens het plan van Nine Dragons.
Ondernemingen die eind september niet dicht zijn, zullen hun toelating tot het lozen van afval  ingetrokken zien, aldus minister Li Yizhong. Zij zullen ook niet meer kunnen rekenen op bankleningen noch op toelatingen voor nieuwe grondverwerving. De productievergunning kan ingetrokken worden of desnoods de elektriciteit afgesneden. Volgens minister Li kan China enkel door het elimineren van verouderde productiemethoden de industriële structuur verbeteren en de internationale concurrentiepositie verbeteren. In de staalsector gaat China verder en sluit  het ook bedrijven die per jaar minder dan één miljoen ton ruw staal vervaardigen of 300.000 geavanceerder staal. China staat onder druk om de energie-efficiëntie te verbeteren, die voorlopig nog niet de 20 % gehaald heeft uit het elfde vijfjarenplan. Tijdens het eerste semester was het energieverbruik per BNP-eenheid zelfs met 0,1 % lichtjes gestegen. Het WWF verwacht dat de energie-intensiteit dit jaar met 3 % kan dalen, zodat de globale reductie van 2005 tot 2010 op 18 % zou uitkomen, dus iets onder het doel van 20 %.
Zie ook CNTV

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *